"Moskvič" ponovo vozi

Prvi automobili poznatog sovjetskog brenda u novom ruhu trebalo bi da se pojave u prodaji u decembru, a planirano je da ih do kraja godine bude proizvedeno 600

"Moskvič" ponovo vozi: serijska proizvodnja novog gradskog krosovera pod starim brendom počela je u Moskvi, izvestile su "RIA Novosti".

Ministar industrije i trgovine Denis Manturov najavio je da će proizvodnja početi sklapanjem automobila, a za nekoliko godina fabrika će proizvoditi električna vozila na sopstvenoj platformi.

Kada počne proizvodnja u punom obimu, a najavljeno je da fabrika ima razvijene planove za narednih šest godina, biće zaposleno oko 40.000 ljudi.  

Prvi urbani "moskviči 3" trebalo bi da se nađu u prodaji u ruskoj prestonici u decembru i na prvi pogled donose novi šmek pod imenom poznatog sovjetskog brenda.

Robusni krosover sa aluminijumskim felnama, LED farovima i velikim ekranom osetljivim na dodir, prema izveštaju Rojtersa koji se poziva na svoje izvore, kineski je dizajn sa delovima uvezenim iz ove zemlje i neodoljivo podseća na "Sehol H4" kineskog proizvođača "JAC Motors".

Plan je da do kraja godine bude proizvedeno 600 "moskviča", a da proizvodnja na godišnjem nivou bude 100.000 automobila, od kojih će neki biti električni, što je ruski ministar industrije istakao kao posebno važno.

Pokretanje proizvodnje "moskviča" za njega je istorijski događaj, a "Fabrici automobila moskvič", partner na tom poslu biće ruski proizvođač kamiona "Kamaz".

"Moskvič" će se praviti u nekadašnjoj "Renoovoj" fabrici u Moskvi pošto se francuski automobilski gigant povukao sa ruskog tržišta posle uvođenja EU sankcija Ruskoj federaciji.

Navodno je "Reno" svoju fabriku u Moskvi ustupio za jednu rublju ruskoj državi, s mogućnošću da se ponovo vrati, ali u roku od šest godina. Za još jednu rublju prodato je većinsko učešće francuskog proizvođača u ruskom "Avtovazu". Fabrika "Reno" postala je "Fabrika automobila moskvič" čiji automobili bi trebalo uskoro da se nađu na moskovskim ulicama.

Podsećajući na povlačenje "Renoa" sa ruskog tržišta, "RIA Novosti" navode da u fabrici nije ostalo ništa od tehnologija, projektne dokumentacije ili komponenti kako bi mogla da se nastavi proizvodnja.

Uz to, francuski proizvođač ostavio je u dugovanja za plate zaposlenih za 2021. godinu od 691 milion rubalja, koje je izmirila ruska država.