Ekonomija

"Jandeks" uvećao prihod za 53 odsto – na 8,7 milijardi evra

Holandski "Jandeks N.V." se povlači iz Rusije, čiju će imovinu kupiti konzorcijum ruskih investitora među kojima je i fond u vlasništvu energetske kompanije "Lukoil"
"Jandeks" uvećao prihod za 53 odsto – na 8,7 milijardi evra© Tanjug/Alexei Druzhinin, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Ruski tehnološki gigant "Jandeks" objavio je da je u 2023. njegov prihod porastao za 53 odsto na 800,1 milijardu rubalja (8,17 milijardi evra), a prihod za četvrti kvartal 2023. godine za 51 odsto na 249,6 milijardi rubalja (2,5 milijardi evra).

Korigovana EBITDA, odnosno zarada pre kamata, poreza, deprecijacije i amortizacije, za četvrti kvartal 2023. iznosi 32,9 milijarde rubalja (334 miliona evra), što je za 92 odsto više nego u istom kvartalu 2022, navodi se na veb-stranici "Jandeksa".

Kompanija je zabeležila značajan pad neto profita u odnosu na prošlu godinu, ali generalno gledano rezultati "Jandeksa" su pozitivni, smatra investicioni strateg kompanije za upravljanje "Ari kapital" Sergej Suvorov.

"Jandeks" ostaje među glavnim ruskim igračima visoke tehnologije koji su zastupljeni na berzi i jedna je od najbrže rastućih kompanija, dodao je Suvorov, prenosi "Komersant".

Holandska firma "Jandeks N.V.", koja je matična kompanija ruskog "Jandeksa", objavila je početkom februara da je postigla dogovor o izlasku iz Rusije i sa nekih međunarodnih tržišta po ceni od 475 milijardi rubalja (4,85 milijardi evra).

Imovinu "Jandeksa" kupuje konzorcijum ruskih investitora među kojima je i fond u vlasništvu energetske kompanije "Lukoil", prenosi TASS.

image