Ekonomija

Poslovno poverenje u Evropi dotaklo samo dno, Kina sve više napreduje

Korporativna Amerika ima sumorna predviđanja za Evropsku uniju i manje depresivna za poslovanje kod kuće
Poslovno poverenje u Evropi dotaklo samo dno,  Kina sve više napredujewww.globallookpress.com © Christian Vorhofer/imageBROKER.com

Poslovno poverenje u Evropi palo je na najniži nivo u drugoj polovini 2022. godine, pri čemu trećina najvećih industrijskih kompanija na kontinentu očekuje da će potpuno zaustaviti ili smanjiti poslovanje u EU zbog rekordnih cena energenata i smanjene potražnje.

Podjednako sumorni u pogledu evropske privredne budućnosti su i američki poslovni lideri, koji očekuju duboku recesiju u EU u narednih 12-18 meseci, dok u SAD očekuju kratkotrajan i manji pad, pokazalo je istraživanje "Evropskog okruglog stola za industriju", lobističke grupe za velike kompanije i američke analitičarske kuće "Konferens bord".

Istraživanje je, piše "Fajnenšl tajms" pokazalo da industrija EU trpi ozbiljne posledice zbog sukoba u Ukranini.

Finansijsko-analitičarska kompanija "Es end Pi global" saopštila je da je od novembra 2020. došlo do najoštrijeg pada aktivnosti privatnog sektora. Industrijski sektori, od proizvodnje hemikalija preko đubriva do keramike, bili su primorani da obustave proizvodnju zbog rastućih troškova energenata, dok drugi povećavaju uvoz.

Predsedavajući nemačke hemijske grupe BASF Martin Brudermiler kaže da nije iznenađen ovim podacima.

"Već sam se uverio u uticaj energetske krize na energetske intenzivne evropske industrije i efekat talasanja u celom lancu vrednosti. I dalje smo u stvarnom riziku od talasa deindustrijalizacije, jer stalni visoki troškovi energije podrivaju globalnu konkurentnost evropskih proizvodnih lokacija."

Dvogodišnje istraživanje evropskih poslovnih lidera pokazalo je da je mera poverenja u Evropi pala sa 37 u prvoj polovini 2022. na 24 u oktobru, što je najniži nivo od početka pandemije. Poverenje američkih poslovnih lidera palo je na nivoe koji nisu zabeleženi od recesije 2007-2009, sa 42 na 32. Ocena iznad 50 odražava više pozitivne nego negativne odgovore.

"Izgledi za Evrozonu su zamagljeni zbog rastućih cena energenata koje guše proizvodnju i rasta inflacije koja zadire u realne prihode i potrošnju", rekao je ekonomista "Oksford ekonomiksa" Rikardo Marčeli Fabijani.

Industrija takođe upozorava na rizik da bi američka inicijativa zelene tehnologije vredna 369 milijardi dolara, poznata kao Zakon o smanjenju inflacije, mogla da skrene još više investicija iz Evrope.

Kineski poslovni lideri su se, u međuvremenu, istakli kao izvanredni u inovacijama, sa opštom merom njihovog poslovnog poverenja koja se poboljšala u drugoj polovini 2022. godine, iako je i dalje ostala negativna u celini.

Da Kina uspeva u svojoj ambiciji da napreduje u lancu vrednosti, ukazuje i činjenica da je oko trećine evropskih poslovnih lidera reklo je da je Kina važan pokretač istraživanja i razvoja i inovacija za njihova preduzeća.

image