Ministar Minić za RT Balkan iz Belorusije: Nastavak izuzetno dobre saradnje pomaže našem tržištu

Tradicionalno dobri odnosi između Republike Srpske i Belorusije postaju sve čvršći, a temelji sjajnih odnosa zasnovani su na saradnji i međusobnom uvažavanju, ali i borbi za pravedniji, multipolarni svet

Belorusija je spremna da doprinese razvoju Republike Srpske, naročito u oblasti poljoprivrede, otkriva za RT Balkan ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Savo Minić.

U Minskom traktorskom zavodu održan je sastanak gde se proizvodi legendarni traktor "Belarus", a program poljoprivredne mehanizacije ove firme biće obuhvaćen dodatnim podsticajnim sredstvima Vlade Republike Srpske, kako bi se pomoglo poljoprivrednicima iz Srpske.

Mehanizacija iz Belorusije već je u širokoj upotrebi u Republici Srpskoj, a sada je dogovoren još bolji aranžman za domaće poljoprivrednike.

"Sada smo eksplicitno dogovorili liniju od pet miliona dolara sa značajnim učešćem Vlade RS, kao i predsednika Srpske. Iz kabineta predsednika bila bi izdvojena dodatna sredstva i na osnovu predloženog sporazuma dve vlade – podsticajna sredstva za nabavku ove mehanizacije, umesto 40 odsto koliko je sada u našem pravilniku, iznosila bi 60 odsto, što znači da bi poljoprivrednici nabavljali mehanizaciju za samo 40 odsto od tržišne cene", navodi Minić.

Tradicija nabavke poljoprivredne mehanizacije iz Belorusije je takva da u Republici Srpskoj, ali i u Srbiji, već postoji distributer, ali i rezervni delovi, kao i sve potrebno za rad. 

"Mislim da je ovo nadogradnja izuzetno dobrog sporazuma i saradnje koju smo imali, kao ona koju smo imali i sa Mađarskom, kada je predsednik Dodik dogovorio posebnu liniju za mađarske proizvode koji su se odnosili na priključne uređaje, traktorske prikolice, prskalice, i tako dalje", ukazuje naš sagovornik, ističući:

"Sve ovo, zajedno sa podsticajnim merama vlade doprinosi tome da naši poljoprivredni proizvođači mogu maksimalno da primene agrotehničke mere, uz veliku efektivnost, što doprinosi konkurentnosti na tržištu."

Pored mehanizacije, odnosno tehnologije koju će uvoziti iz Belorusije, Minić naglašava da je i "nauka veoma značajna". 

Naime, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske spremno je da usvoji nova znanja kojima raspolažu u Belorusiji kako bi unapredili proizvodnju voća, povrća, žitarica, kao i mleka. 

"Hrana i energija predstavljaju moć, bogatstvo i nezavisnost dolaze iz ova dva resursa. Želimo da poljoprivrednu proizvodnju u Republici Srpskoj maksimalno podstaknemo. Na primer, danas su me kontaktirali naši mlekari, koji su rekli da postoji i deo tehnološke opreme koja se odnosi na mlekarstvo", navodi ministar Minić.

Plan je, nakon istraživanja potražnje i potreba proizvođača mleka iz Republike Srpske u junu na sajmu poljoprivrede u Belorusiji, kako navodi ministar, da bude objavljen poziv za podsticaje. 

"Taj poziv i podsticaji biće odvojeni od regularnog poziva u okviru ministarstva", ukazuje Minić, navodeći da se ove godine uz podsticaje ministarstva ulazi i u drugi krug podsticaja iz Mađarske, kao i podsticaje za mehanizaciju iz Belorusije. 

Ono što manjka Republici Srpskoj je prerađivačka industrija, a Minić ukazuje da je neophodno raditi i na tome, te podsticati npr. mlekare da proizvode  sir, koji je u deficitu, kako bi se zadovoljila potražnja. 

"Naučili smo od Belorusa da ja značajno ne zavisiti od inostranog tržišta i uvoza. Kada su Belorusi pogođeni teškim sankcijama, oni se nisu obeshrabrili, već su ulagali u domaću proizvodnju i unapređivali je tako da sada gotovo ništa ne moraju da uvoze, a imaju dovoljno proizvoda koje mogu i da izvoze", navodi Minić.

Razgovori koji su danas vođeni u Minsku uključivali su i razmatranje upotrebe beloruskih semenskih strnih žita, primene njihove semenske proizvodnje, kao i primene njihovih herbicida. 

Analitičar Radomir Nešković za RT Blakan ocenjuje da su sastanci delegacije Republike Srpske predvođene predsednikom Miloradom Dodikom sa beloruskim predsednikom Aleksandrom Lukašenkom i njegovim timom značajni i da samo mogu doprineti razvoju Republike Srpske.

"Ovako nešto predviđeno je i Dejtonskim sporazumom, štaviše, poželjno je", ukazuje Nešković. 

On ističe da su Belorusija i Rusija tradicionalni partneri i saveznici Republike Srpske, ali i da Srpska svojim povoljnim aranžmanima pomaže u Bosnu i Hercegovinu, pa ne vidi da bi ikome ova saradnja mogla da zasmeta. 

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik sastao se danas sa predsednikom Belorusije Aleksandrom Lukašenkom u Minsku, nakon čega se obratio medijima.

"Zahvalio sam za podršku Republici Srpskoj. Razgovarali smo o privrednoj saradnji i nastavljamo da sarađujemo", istakao je Dodik nakon sastanka.

Naveo je da postoji razumevanje i po pitanju sankcija koje je uveo Zapad. 

"Pozdravljam način na koji Belorusija funkcioniše uprkos sankcijama. I Srpska je u sličnim okolnostima, ali uz jasnu viziju i odlučno vođstvo, napredak je vidljiv", istakao je Dodik, napomenuvši da Srpska i BiH nisu uvele sankcije Belorusiji, prenosi banjalučka Alternativna TV.