Ekonomija

MMF: Strani donatori neophodni za održivost ukrajinske ekonomije, Rusija prevazišla očekivanja

Ukrajini je potrebno desetine milijardi dolara da bi ona bila fiskalno održiva, rekla je portparolka MMF-a
MMF: Strani donatori neophodni za održivost ukrajinske ekonomije, Rusija prevazišla očekivanjaGetty © Alfred Gescheidt/Getty Images

Međunarodni monetarni fond danas je saopštio da je za održavanje ukrajinske ekonomije potrebna "blagovremena podrška" od SAD i drugih stranih donora, ali i da je ruska ekonomija pod sankcijama prevazišla očekivanja.

Portparolka MMF-a Džuli Kozak je na redovnom brifingu za novinare saopštila da je procenjeno da će Ukrajini trebati oko 42 milijarde dolara finansiranja ove godine, uključujući podršku zvaničnih donatora od oko 31,9 milijardi dolara.

"Blagovremena podrška međunarodne zajednice, uključujući SAD, biće od vitalnog značaja da se osigura da ta zemlja (Ukrajina) ostane na putu ka fiskalne i eksterne održivosti", rekla je Kozak.

Kozak je dodala da je tim MMF-a trenutno u Varšavi kako bi sproveo treću reviziju programa pozajmice za Ukrajinu od 15,6 milijardi dolara, iz kojeg je isplaćeno oko 4,5 milijardi dolara.

Ona je odbila da razgovara o novoj sumi koja može da bude odobrena za Ukrajinu kada se revizija završi, a Rojters je prethodno preneo da bi nova isplata mogla da iznosi 890 miliona dolara.

Što se tiče efikasnosti zapadnih sankcija na Rusija, rekla je da je ruska ekonomija prevazišla očekivanja, pri čemu MMF predviđa rast od 2,6 odsto za 2024. godinu nakon rasta od 3 odsto u 2023. godini.

MMF smatra da će rast ruske ekonomije tokom 2025. usporiti na 1,1 odsto, zbog, kako navodi, nedostatka pristupa međunarodnom finansijskom sistemu zasnovanom na dolarima, smanjenom pristupu tehnologiji i gubitku visokokvalifikovane radne snage.

image