Ekonomija

Položen kamen temeljac za Naučno-tehnološki park u Kruševcu, prisustvovala Brnabićeva

Otvaranje NTP Kruševac planirano je 2026. godine, a investicija je vredna oko šest miliona evra
Položen kamen temeljac za Naučno-tehnološki park u Kruševcu, prisustvovala Brnabićeva© TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ PEĐA VUČKOVIĆ

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić prisustvovala je danas polaganju kamena temeljca za izgradnju Naučno-tehnološkog parka u Kruševcu.

Polaganjem kamena temeljca počinje izgradnja Regionalnog industrijsko-tehnološkog parka u Kruševcu, koji će se prostirati na površini od 10.000 kvadrata u industrijskoj zoni.

Otvaranje NTP Kruševac planirano je 2026. godine, a investicija je vredna oko šest miliona evra.

U Kruševcu, NTP će biti smešten na lokaciji bivše upravne zgrade Hemijske industrije "Župa" u Dedini i zauzeće površinu od 1,6 hektara, na kojoj će se nalaziti glavna zgrada, konferencijske sale i 39 poslovnih modula namenjenih za rad tehnološko i istraživački orijentisanih kompanija za više od 200 korisnika.

U drugom delu je planirano 14 proizvodnih modula od po 280 metara kvadratnih, a ukupna površina hala je oko 4.000 metara kvadratnih.

U Vladi Srbije su u junu prošle godine potpisani Ugovor o zajmu i Ugovor o projektu između Vlade Srbije i EBRD, kojim je obezbeđeno 80 miliona evra, od kojih će 70 miliona biti opredeljeno za izgradnju naučno-tehnoloških parkova u Čačku, Nišu i Kruševcu, a ostalih 10 miliona za izgradnju BIO 4 kampusa u Beogradu.

Svečanom polaganju kamena temeljca prisustvovali su gradonačelnik Kruševca Ivan Manojlović, ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović, ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić, direktorka Biznis inkubator centra Kruševac Martina Manojlović kao i direktor EBRD za Zapadni Balkan Mateo Kolanđeli.

Kolanđeli je rekao da je otvaranje novog naučno-tehonološkog parka važno dostignuće za inovacioni eko-sistem u Srbiji.

"Ponosni smo što smo deo ovog projekta, kroz zajam od 18 miliona evra uložili smo u tri naučno tehnološka parka u Nišu, Čačku i Kruševcu, kao i finansiranje BIO 4 kampusa u Beogradu", naveo je Kolanđeli.

"Ovo je veliki projekat za nas, velika godina za nas u Srbiji, u kojoj smo uložili smo 850 miliona evra. Prvi put Srbija je bila jedna od top 5 primalaca globalne inovacije EBRD, ponosni smo zbog toga", istakao je Kolanđeli.

Naveo je da kreiranje šansi u manjim gradovima daje mogućnost mladim preduzetnicima da se razviju u njihovom gradu.

Prema rečima Kolanđelija, EBRD uveliko radi i radiće na podržavanju srpskih startapova.

"Trenutno podržavamo 20 startapova kroz program koji se zove 'Star Venture' kroz koji dajemo pomoć u znanju i finansijama potrebnim za razvoj, kako bi se razvili na sledeći nivo", ukazao je Kolanđeli.

image