Bitkoin oborio novi rekord

Vodeća kriptovaluta je danas prešla granicu od 72.000 dolara

Bitkoin, najcenjenija kriptovaluta na svetu, danas je postigla novi rekord, prešavši granicu od 72.000 dolara.

Token je skočio na novi rekord svih vremena od 72.030 dolara, oborivši tako rekord postavljen u novembru 2021. od 68.790 dolara.

Analitičari najnoviji porast objašnjavaju prilivom gotovine u bitkoin fondove kojima se trguje na berzi (ETF) ali i očekivanjima investitora da će Federalne rezerve uskoro smanjiti kamatne stope.

Skok vrednosti kriptovalute usledio je nakon što je njena vrednost pala ispod 20.000 dolara 2022. Skoro 1,4 biliona dolara je zbrisano sa kripto tržišta 2022. godine posle bankrota sektora.

Krajem prošle godine, analitičari "Standard čarterd" banke su procenili da će bitkoin dostići 100.000 dolara do kraja 2024. ili čak ranije. Keti Vud, izvršna direktorka investicione firme "ARK invest", otišla je još dalje, predviđajući da će cena bitkoina premašiti milion dolara do 2030.

Samo dve zemlje u svetu su odobrile bitkoin kao zakonsko sredstvo plaćanja – Salvador i Centralnoafrička Republika. Međutim, CAR je kasnije poništio odluku.

Bitkoin je prepoznat kao digitalna imovina u mnogim razvijenim zemljama kao što su SAD, Kanada, UK i EU, a Nemačka, Danska, Japan, Švajcarska i Španija dozvoljavaju da se koristi u transakcijama.

Sa druge strane brojne zemlje, uključujući Kinu, Katar i Saudijsku Arabiju, zabranile su bitkoin. Kina, nekada jedno od najpopularnijih mesta za rudarenje bitkoina, zabranila je sve transakcije kriptovalutama u zemlji 2021.