Ekonomija

Mask razmatra pokretanje sopstvenog smartfona ako "Epl" i "Gugl" ukinu Tviter

Šta će se desiti ako "Epl" i "Gugl" pristanu na pozive Maskovih protivnika i ukinu Tviter?
Mask razmatra pokretanje sopstvenog smartfona ako "Epl" i "Gugl" ukinu Tviterwww.globallookpress.com © www.imago-images.de

Najbogatiji čovek na svetu Ilon Mask poručio je da će razmotriti stvaranje sopstvene, alternativne marke pametnog telefona (smartfon), ukoliko "Epl" i "Gugl" prestanu da podržavaju Tviter zbog promena na društvenoj mreži koje su usledile kada je Mask preuzeo vlasništvo nad njom.

Nakon što je politička komentatorka i voditeljka podkasta Liz Viler na Tviteru objavila da bi "polovina" SAD rado odustala od "pristrasnih" "ajfonova" i "androida" ukoliko se Mask odluči za stvaranje alternative, on je odgovorio:

"Svakako se nadam da do toga neće doći, ali, da, ako ne bude drugog izbora, napraviću alternativni telefon."

Mask, koji je prošlog meseca kupio "Tviter" za 44 milijarde dolara, više puta je naglasio svoje namere da zaštiti slobodu govora na društvenoj mreži, i čak je najavljivao "opštu amnestiju" suspendovanih naloga, poput naloga bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa, "pod uslovom da nisu prekršili zakon ili se upustili u žestoko spamovanje."

Maskovo preuzimanje vlasništva nad "Tviterom" izazvalo je mnoge kritike, dok su neki insistirali da će to podstaći talas "govora mržnje" i desničarskog ekstremizma na platformi društvenih medija.

U izveštaju koji je nedavno objavio "Vašington post", određeni broj aktivista i "eksperata za poverenje i bezbednost na mreži" poručilo je da će preduzetnik "otvoriti kapije pakla" na Tviteru. Neki su čak zatražili da tehnološki giganti "Gugl" i "Epl" izbace društvenu mrežu iz ponude svojih prodavnica aplikacija.

"'Epl' i 'Gugl' moraju ozbiljno da razmotre izbacivanje Tvitera iz svojih prodavnica aplikacija", izjavila je Alehandra Karabalo iz odseka za sajber pravo Pravnog fakulteta Univerziteta Harvard.

"Ljudi koji su učestvovali u direktnom, ciljanom maltretiranju drugih mogu da se vrate i da nastave sa otkrivanjem tuđih ličnih podataka, maltretiranjem, pozivima na nasilje i veličanjem nasilja. Ne mogu da opišem koliko će ovo biti opasno", dodala je ona.

Ilon Mask je na kritike odgovorio tvrdnjama da na Tviteru nikada neće dozvoliti pozive na nasilje ili druge vidove kršenja zakona. On je napomenuo da će suspendovani nalozi biti vraćani postepeno i da će svakom slučaju prethoditi "ručno" revidiranje, i dodao da bi tako Tviter mogao da postane "forum za mirnu razmenu mišljenja."

image