Teška srca priznao i Bi-Bi-Si: Rusija će rasti brže od svih ekonomija, uključujući i Ameriku

Uprkos evropskim sankcijama zbog sukoba u Ukrajini, MMF je poboljšao svoje januarske prognoze za rusku ekonomiju za ovu godinu

Međunarodni monetarni fond (MMF) očekuje da će Rusija ove godine rasti za 3,2 odsto, znatno više od Velike Britanije, Francuske i Nemačke. Ovo uticajno globalno finansijsko telo prognoziralo je da će ruska ekonomija ove godine rasti brže od svih razvijenih svetskih ekonomija, uključujući i SAD, morao je da primeti čak i britanski javni servis Bi-Bi-Si.

MMF je objasnio da je izvoz nafte stabilan, a da je državna potrošnja ostala visoka doprinoseći rastu.

Uprkos evropskim sankcijama zbog sukoba u Ukrajini, MMF je poboljšao svoje januarske prognoze za rusku ekonomiju za ovu godinu.

"Investicije korporacija i državnih preduzeća i privatna potrošnja u Rusiji doprineli su rastu uporedo sa snažnim izvozom nafte", kaže Petija Koeva Bruks, zamenica direktora MMF-a.

Rusija je jedan od najvećih svetskih izvoznika nafte i u februaru je Bi-Bi-Si otkrio da se milioni barela goriva napravljenog od ruske nafte i dalje uvoze u Veliku Britaniju uprkos sankcijama.

MMF je inače smanjio svoje prognoze širom Evrope i Velike Britanije ove godine, predviđajući rast od 0,5 odsto, čime je Velika Britanija druga najslabija u grupi razvijenih ekonomija G7, iza Nemačke. G7 takođe uključuje Francusku, Italiju, Japan, Kanadu i SAD.

MMF se nada da će se ekonomski izgledi poboljšati sledeće godine i da će rast u 2025. biti 1,5 odsto, što bi Veliku Britaniju trebalo da svrsta među tri najbolje po rezultatima u G7. Međutim, MMF je rekao da će kamatne stope u Velikoj Britaniji ostati više nego u drugim razvijenim zemljama, blizu četiri odsto do 2029. MMF očekuje i da će Velika Britanija imati najveću inflaciju od bilo koje ekonomije G7 2023. i 2024. godine.

Ekonomisti MMF-a su upozorili da bi, ako sukob Izraela i Hamasa na Bliskom istoku eskalira, to moglo dovesti do rasta cena hrane i energije širom sveta.

"Kontinuirani napadi na brodove u Crvenom moru i sukob u Ukrajini takođe bi mogli da utiču na do sada 'izuzetno otpornu' globalnu ekonomiju. Potencijalni skok u troškovima hrane, energije i transporta najviše bi pogodio zemlje sa nižim prihodima", navodi se u saopštenju.