Nemačka nema alternativu ruskom gasu

Nemačka troši oko 100 milijardi kubnih metara gasa godišnje, od čega je nešto više od polovine dolazilo iz Rusije

Nemačka još uvek nema načina da u potpunosti zameni ruski prirodni gas, čak ni nakon postizanja sporazuma o snabdevanju sa Katarom, ocenio je predsednik komiteta za energetiku Bundestaga Klaus Ernst.

"Savezna vlada slavi sporazum sa Katarom i hvali se velikim brojkama. Činjenica je da ova dva miliona tona prirodnog gasa odgovara tri odsto nemačke potrošnje gasa. Još uvek nema prave alternative za ruski gas", napisao je političar iz partije Levica na Tviteru.

Katarska državna kompanija za gas ranije danas je potpisala ugovor sa Nemačkom za isporuku oko dve milijarde tečnog prirodnog gasa godišnje. Ugovor bi trebalo da stupi na snagu 2026. godine i da traje 15 godina.

Dogovoreno je da Katar Nemačkoj isporučuje 2,7 milijardi kubnih metara godišnje, preneo je Dojče vele.

Nemačka troši oko 100 milijardi kubnih metara gasa godišnje, od čega je nešto više od polovine stizalo iz Rusije.

Dogovor sa Katarom pokriva samo šest odsto od ukupno 46 milijardi kubnih metara ruskog gasa, koliko je Nemačka uvezla 2021.

Nemačka, najveća evropska ekonomija, oslanja se uglavnom na prirodni gas i obećala je da će zameniti celokupni uvoz ruske energije do sredine 2024. godine. Trenutno veliki gasa dolazi iz Norveške, Holandije i Belgije, a zemlja je ponovo privremeno aktivirala elektrane na naftu i ugalj i produžila rad poslednje tri nuklearne elektrane u zemlji.