Ekonomija

Vetro-parkovi u Britaniji: Opala proizvodnja električne energije

Proizvodnja električne energije pomoću vetra drastično pala tokom poslednjih 40 sati
Vetro-parkovi u Britaniji: Opala proizvodnja električne energijewww.globallookpress.com © Werner Otto/face to face

Kapacitet proizvodnje vetroelektrana u Velikoj Britaniji je pao sa 16,4 gigavata na 0,4 gigavata tokom poslednjih 40 sati, napisao je na Tviteru dopisnik "Blumberga" za energetiku Havijer Blas.

"Pad proizvodnje električne energije jednak je isključivanju 14 nuklearnih elektrana. To je razlog zašto su tržišta električne energije u Velikoj Britaniji danas pod pritiskom", napisao je Blas.

Loša strana obnovljive energije je činjenica da nije dostupna u kontinuitetu, zbog mnogih faktora koje ljudi ne mogu da kontrolišu. Vetar nije uvek dostupan izvor energije, a nekad duva različitim brzinama.

Velika Britanija se sve više oslanja na proizvodnju struje iz obnovljivih izvora i prednjači u Evropi po izgradnji vetroelektrana.

Bivši britanski premijer Boris Džonson je u aprilu predstavio novu strategiju za energetsku bezbednost. Prema Džonsonu, planira se izgradnja osam novih nuklearnih reaktora i proširenje proizvodnje energije snagom vetra, kako bi smanjila zavisnost Velike Britanije od nafte i prirodnog gasa iz Rusije.

image