Indija postaje najveći kupac ruske nafte

Nju Delhi je u novembru kupio oko 40 odsto ruskih rezervi nafte tipa "ural"

Indija je u novembru kupila oko 40 odsto ruskih rezervi nafte tipa "ural", koja se utovaruje na moru, i tako nadmašila sve kupce ovog energenta, preneo je Rojters.

Pozivajući se na svoje proračune zasnovane na podacima kompanije "Refinitiv", koja se bavi prikupljanjem i prodajom finansijskih informacija, kao i na trgovačkim izveštajima, agencija je objavila da je Nju Delhi u novembru bio najveći kupac nafte "ural".

Indija mesecima unazad povećava uvoz ruske nafte. U oktobru je Rusija postala najveći dobavljač nafte u toj južnoazijskoj zemlji – pretekla je Saudijsku Arabiju i Irak, i sada pokriva 22 odsto udela u ukupnom uvozu sirove nafte u Indiju.

Istovremeno, pošiljke ruskog "urala" u Evropu, koja je pre sankcija uvedenih Rusiji bila najveći potrošač ovog tipa nafte, u novembru su iznosile nešto manje od 25 odsto, a sve je isporučeno rafinerijama u kojima ruske naftne kompanije imaju udeo u vlasničkoj strukturi.

Takođe, očekuje se da će uvoz "urala" u EU dodatno opasti u decembru budući da tada treba da stupi na snagu predloženo ograničenje cena ruske nafte.

Sveukupno, 7,5 miliona tona nafte tipa "ural" otišlo je iz ruskih luka u novembru, ne uključujući tranzit nafte iz Kazahstana. Oko 15 odsto tog izvoza otišlo put Turske, koja je ostala najveći kupac "urala" na Mediteranu. Nekoliko pošiljki je na putu za Egipat, prenosi Rojters, gde će verovatno biti pretovarene u druge tankere za isporuku u Aziju.