Prvi test za Brisel: Ledeni talas stiže do severa Evrope, temperature u Nemačkoj ispod proseka

Talas ledenog vazduha sledeće sedmice stiže u Evropu, donoseći niske temperature i testirajući energetsku mrežu kontinenta koji pokušava da se odvoji od ruskog gasa

Temperature u severnoj Evropi pašće idućeg meseca zahvaljujući ledenom frontu koji stiže sa Arktika, testirajući tako krhke energetske sisteme u regionu.

Naredne sedmice, u utorak i sredu, temperature u nordijskim zemljama i Nemačkoj biće znatno ispod proseka za ovo doba godine. U Helsinkiju se očekuje da će temperature pasti čak 6,9 odsto ispod proseka, navodi se u izveštaju kompanije "Maksar". Samo će južna Evropa biti pošteđena ledenih temperatura, upozoravaju meteorolozi.

"Takozvana 'grenlandska blokada' počinje da se formira sredinom ili krajem sledeće nedelje, što će poslati hladan arktički vazduh iznad Evrope", rekli su švedski meteorolozi. Obrazac "blokade" je gotovo statični sistem pritiska koji primorava vremenske frontove da teku oko njega.

Nakon blaže jeseni, koja je omogućila Evropljanima da popune iscrpljene rezerve prirodnog gasa, prvo duže zahlađenje u zimskom periodu staviće na test evropsku energetsku mrežu, piše "Blumberg". Od Finske do Francuske, vlade upozoravaju na restrikcije struje jer će potražnja rasti u narednim mesecima.

Cene struje su već visokom nivou. Nordijska dnevna stopa juče je porasla za 8,2 odsto na 373,23 evra po megavat-satu, što je najviši nivo od vrhunca energetske krize u septembru. Ključno za kretanje cena je koliko je vode dostupno u ogromnim rezervoarima u regionu i koliko će proizvođači zadržati za kasnije tokom zime, kada cene mogu biti još više.

"Najverovatnije ćemo videti veliki porast potražnje, što će prouzrokovati da proizvođači hidroenergije povećaju svoju procenu vode i samim tim će to rezultirati i višim cenama", rekao je analitičar "Ristad enerdžija" Fabijan Roingen.

Južnoj Švedskoj već očajnički nedostaje struje, a zatvaranje najvećeg reaktora u zemlji u decembru predstavljaće najveći test do sada. To bi moglo da poveća izvoz električne energije iz Norveške, kaže Roningen.

Cene će verovatno ostati iznad granice od 300 evra u narednih nekoliko nedelja kao direktna posledica hladnijeg vremena, rekao je on.

Veći deo kontinentalne Evrope takođe će iskusiti niže temperature sledeće nedelje, navode iz meteorološke kompanije "Maksara". Termometri u Parizu će u ponedeljak biti 6,6 stepeni Celzijusa ispod normale. Južna Evropa će ove nedelje uživati u blagoj zimi, a u Rimu se za sredu predviđa da će temperatura biti 2,1 stepen iznad normalne, navodi "Maksar".

Zvog ruske specijalne vojne operacije u Ukrajini, Evropa je uvela čitav niz sankcija Moskvi i odlučila da više ne zavisi od ruskih energenata.

Uprkos svemu, vlade Evropske unije nisu uspele da se dogovore o ograničenju cene ruske sirove nafte, pošto je Poljska insistirala da ta granica mora da bude niža od one koju su predložile države G7 kako bi se smanjila "sposobnost Moskve da finansira napad na Ukrajinu".

Sa druge strane, Evropa uvozi rekordnu količinu tečnog prirodnog gasa (LNG) iz Rusije, piše "Fajnenšel tajms" i dodaje da se kontinent nije "oslobodio zavisnosti" od Kremlja kada je reč o uvozu energenata.

Izvoz ruskog LNG-a u Evropsku uniju porastao je za 42 odsto ove godine, a od januara do oktobra EU je uvezla skoro 18 milijardi kubnih metara tečnog gasa iz Rusije. Među najvećim uvoznicima su Belgija, Francuska, Španija i Holandija.