"Jedinica": Bomba dedolarizacije koja najavljuje novi, decentralizovani BRIKS-ov monetarni ekosistem

Zemlje okupljene oko BRIKS-a osmislile su koncept koji bi mogao da reši globalnu krizu (ne)poverenja

Zemlje okupljene oko BRIKS-a osmislile su koncept "jedinice" (The Unit) koji bi 2025. mogao da postane zvanična politika bloka i koji bi mogao da reši glavni geoekonomski problem današnjice – globalnu krizu poverenja.

Za razliku od centralno kontrolisanog monetarnog svetskog poretka (u čijoj je srži dolar) podložnog deficitima, neodgovornoj potrošnji, politički motivisanim sankcijama, protekcionizmu i kome je neophodna platna infrastruktura, "jedinica" predstavlja novi oblik međunarodne valute koja može da se izdaje na decentralizovan način, a onda bude prepoznata i regulisana na državnom nivou, objašnjava za "Sputnjik" geopolitički analitičar Pepe Eskobar.

"Jedinica" nudi jedinstveno rešenje za uska grla u globalnoj finansijskoj infrastrukturi: kvalifikovana je za tradicionalne bankarske operacije kao i za najnovije oblike digitalnog bankarstva.

"Jedinica", takođe, može da pomogne u sprečavanju nepravednog određivanja cena u trgovini robom, putem uspostavljanja nove – fer i efikasne – Evroazijske robne berze na kojoj se trgovina i poravnanje mogu obaviti u novoj valuti premošćivanjem trgovinskih tokova i kapitala, čime se otvara put ka razvoj novih finansijskih proizvoda za direktne strane investicije.

Snaga "jedinice", konceptualno, jeste da ukloni direktnu zavisnost od valute drugih država i da ponudi posebno "globalnoj većini" (kolektivni izraz za ljude starosedelačkog, afričkog, azijskog ili latinoameričkog porekla, koji čine približno 85 procenata svetske populacije) novi oblik apolitičnog novca – sa ogromnim potencijalom za učvršćivanje fer trgovine i investicija.

To je zaista novi koncept u smislu međunarodne valute – usidrene u zlatu (40 odsto) i BRIKS+ valutama (60 odsto). To nije ni kripto ni stejblkoin, objašnjava Eskobar.

Neposredna i neizbežna posledica "jedinice" biće finansijski suverenitet – ekosistem koji nudi nezavisnu monetarnu infrastrukturu – i to je nešto što bi moglo da privuče čak i zemlje Zapada umorne od dominacije dolara.

Poenta je da svako, u suštini, može da koristi "jedinicu" za računovodstvo, knjigovodstvo, određivanje cena, poravnanje, plaćanje, štednju i ulaganje.

Drugim rečima, "jedinica" može da se koristi za računovodstvo i poravnanje za BRIKS+; plaćanje i određivanje cena za Evroazijsku ekonomsku uniju (EAEU); ili kao rezervna valuta za podsaharsku Afriku.

Uz to, "jedinica" je već dobila podršku Poslovnog saveta BRIKS-a i biće jedna od tema ministarskog sastanka grupe u Rusiji sledećeg meseca i na samitu BRIKS-a u Kazanju u oktobru.

Uz to, očekuje se da će o "jedinici" razgovarati ruski i kineski predsednik kada Vladimir Putin poseti Peking krajem sedmice.

To praktično znači da će "jedinica" biti ozbiljno pitanje koje će BRIKS+ isto tako ozbiljno razmotriti i, sva je prilika, usvojiti početkom 2025.

BRIKS+, kao i globalna većina, mogu da ojačaju samo razvojem bližih geoekonomskih veza. Uklanjanje zapadnog špekulativnog kapitala će osloboditi lokalnu trgovinu robom i omogućiti udruživanje kapitala koji se može investirati za održivi razvoj. Za otključavanje tako ogromnog potencijala, "jedinica" bi mogla da bude ključ, zaključuje Eskobar.