Indija pretiče Japan: Treća svetska ekonomija do 2030. godine

Dve od tri najveće privrede sveta biće članice BRIKS-a

Indija će preteći Japan i Nemačku i do 2030. godine postaće treća po veličini svetska ekonomija, predviđa agencija za kreditni rejting "Es-end-Pi global".

Ova kompanija očekuje da će indijski BDP do te godine rasti u proseku za 6,3 odsto, kao i da će prihod po glavi stanovnika skočiti za 5,3 odsto, pri čemu će domaćinstva iz ove zemlje postati najveći potrošači među ekonomijama G20.

Podaci pokazuju i sve veću ulogu Indije u globalnoj trgovini - između 2005. i 2021. godine vrednost indijskog izvoza porasla je za 279,5 odsto, a uvoza za 301,6 odsto.

SAD, Ujedinjeni Arapski Emirati i kontinentalna Kina činili su oko 30 odsto indijske trgovine u 2021. ali Indija ovih dana gradi sve čvršće veze sa Rusijom.

Naime, Indija je postala drugi najveći kupac ruske nafte posle Kine, a udeo Rusije u indijskom uvozu ovog goriva porastao je na rekordnih 23 odsto u septembru, sa samo dva odsto pre sukoba u Ukrajini.

Rojtersovi podaci pokazuju i da je indijski uvoz iz Rusije između 24. februara i 20. novembra iznosio čak 29 milijardi dolara, što je skoro petostruko povećanje u odnosu na šest milijardi dolara u istom periodu pre godinu dana.

Ministar spoljnih poslova ove države Subramanjam Džaišankar nedavno je tako, nakon sastanka sa ruskim kolegom Sergejem Lavrovom poručio da će zemlje i dodatno proširiti svoje trgovinske veze.

Veći uvoz nafte iz Rusije pomaže indijskoj ekonomiji i podstiče raspoloženje potrošača, jer, kako je nedavno ustvrdila indijska ministarska finansija Nirmala Sitaraman, jeftiniji troškovi energije delimično kompenzuju rast cena na drugim mestima.

A osim što naftom "gura" Indiju ka samom vrhu liste najjačih svetskih ekonomija, Rusija je decenijama i najveći snabdevač Indije vojnom opremom i četvrto je po veličini tržište za indijske farmaceutske proizvode.

Izbijanje ove azijske zemlje u grupu najjačih, sigurno je, izazvaće jake turbulencije na već ionako preterano polazirovanoj svetskoj sceni.

Raspored globalnih snaga će se promeniti, budući da će dve od tri najjače svetske ekonomije, biti bliske saveznice Rusije u BRIKS-u.

Od Indije će uspešnije biti samo SAD, ali i Kremlju prijateljska Kina koja bi se našla prva na listi ekonomija koje cvetaju.

Što se tiče Rusije, i ona je trenutno među ekonomskom elitom jer je gledajući bruto domaći proizvod po parametru kupovne moći, šesta najjača ekonomija sveta, tik iza najjače evropske privrede, odnosno Nemačke.

Bliske saveznice iz BRIKS-a, Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južna Afrika mogle bi da uključe u grupu i nove članice – Saudijsku Arabiju, Tursku, Egipat i Alžir, a u tom slučaju one bi zajedno činile čak dve trećine svetske ekonomije, nedavno je na osnovu podataka MMF-a za 2022. godinu objavio "TASS".

"Es-end-Pi global" spekuliše i da se ambicija Indije da poveća svoju ekonomsku moć verovatno neće ograničiti samo na podsticanje učešća stranih investitora, već da će se aktivno zagovarati učešće stranih investitora u zajedničkim poduhvatima sa "nacionalnim šampionima".

Reč je konglomeratima sa sedištem u Indiji koje vlada nastoji da pozicionira kao konkurente kompanijama iz kontinentalne Kine, Evrope, Japana, Južne Koreje i Sjedinjenih Država.

Ovo je posebno verovatno u strateškim sektorima kao što su odbrana i poluprovodnici kao i obnovljivi izvori energije, elektronika i rudarstvo.