Misteriozna sudbina milijardi dolara nestalih u propasti kripto berze FTX

I dalje nema odgovora na pitanje gde su nestali milioni klijenata propale kripto berze FTX

Misterija nastavlja da okružuje milijarde dolara koje su nestale kada je propala jedna od najvećih kripto berzi na svetu - FTX. Njen osnivač, Sem Bankman-Frid demantovao je da je pokušao da počini prevaru, ali je priznao ozbiljne greške u vođenju kompanije.

U prvom javnom pojavljivanju posle kraha FTX-a i sestrinske firme "Alameda risrč", na "Njujork tajmsovom" samitu "DilBuk", Bankman-Frid je priznao da je "zeznuo stvar" kao direktor berze i da je trebalo da bude fokusiraniji na menadžment rizika, zaštitu klijenata i veze između FTX-a i "Alamede".

"Napravio sam brojne greške. Dao bih sve da mogu neke stvari da odradim iz početka. Nikada nisam pokušao nekoga da prevarim", rekao je Bankman-Frid na samitu kom se obratio putem video-linka.

Njegovo učešće na samitu - na kom je trebalo da se virtuelno pojavi i ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski - kontroverzno je zbog toga što se i dalje ne zna kako je FTX, čije je sedište na Bahamima, završio sa "rupom" od osam milijardi dolara u svojim finansijama, kao i da li su nezakonito vodili fondove klijenata. Mediji su preneli da je FTX prebacivao novac "Alamedi" koja se, pak, bavila rizičnim poslovima.

Na samitu "Njujork tajmsa", Bankman-Frid, koji je inače drugi najveći pojedinačni donator Demokratske stranke, posle Džordža Soroša, nije dao direktan odgovor na pitanje da li je lagao javnost, i samo je rekao da "nije svesno počinio prevaru". Istovremeno je, piše "Blumberg", priznao da su FTX i "Alameda" bili mnogo povezaniji nego što je trebalo.

Bankman-Frid je rekao i da on nije šef "Alamede", kao i da niko nije postavljen na poziciju menadžera rizika u FTX, što je, rekao je on, bila greška.

Osnivač FTX, koji je u saradnji sa Kijevom pokrenuo platformu za kripto donacije "Ejd for Jukrejn" preko koje je, navodno, "prao" novac za demokrate, nije odgovorio gde su nestala sredstva klijenata koja se mere u milijardama dolara.

Bankman-Frid je suočen sa čitavim nizom tužbi i regulatornih istraga njegovih kompanija.

Krah FTX-a, uzdrmao je kripto tržišta i doveo do propasti drugih kripto kompanija, a ministarka finansija SAD Dženet Jelen nazvala je bankrot berze "Leman trenutkom za kripto tržišta", aludirajući na propast investicionog giganta "Leman bradersa" 2008.