Nemačka se "zagrejala" za američki plan o upotrebi zamrznute ruske imovine

G7 će razmotriti opcije ove nedelje u Italiji, dok se odluka očekuje najverovatnije u junu

Nemački zvaničnici spremni su da podrže američki plan da se prihod generisan od zamrznute ruske imovine - uglavnom zarobljene u Evropi - iskoristi za podršku novom paketu pomoći Ukrajini, prenosi "Blumberg" pozivajući se na izvore.

Pristanak Nemačke mogao bi da bude ključni korak koji će Vašington i njegove saveznike približiti obezbeđivanju značajnog novog paketa pomoći Kijevu i obezbeđivanju angažmana SAD bez obzira na ishod novembarskih izbora.

Zvaničnici SAD i EU kažu da se očekuje da će ova tema dominirati razgovorima ministara finansija i guvernera centralnih banaka iz Grupe sedam u Strezi, Italija, na njihovom godišnjem sastanku koji počinje u četvrtak.

Nemački zvaničnici ne očekuju konačan dogovor dok se lideri G7 ne sastanu sredinom juna, niti da će se dogovoreno primeniti ove godine, kažu su izvori.

Sa američkim izborima u novembru i sve većim podelama i zamorom od Ukrajine, Zapad strahuje kako će finansirati kijevski režim.

Brojne zemlje - uključujući Francusku i Nemačku - oprezne su i ne žele da koriste zamrznuta sredstva za finansiranje Ukrajine iz straha od eskalacije sukoba, ali i posledica po finansijsku stabilnost Evrope i privlačnost evra kao rezervne valute.

Sjedinjene Države, gde vlada zamor od Ukrajine i strah od drugog dolaska Donalda Trampa, forsiraju upotrebu ruskih sredstava za finansiranje Kijeva.

Najnoviji predlog SAD primljen je pozitivnije u evropskim prestonicama, uključujući Berlin, rekli su neimenovani zvaničnici, jer podrazumeva samo korišćenje kamate koja se generiše od imovine bez zaplene glavnice.

Zemlje EU su se već složile da iskoriste taj prihod i dva puta godišnje će ga prebacivati Ukrajini. Sporazum G7 bi zamenio taj aranžman.

Očekuje se da će sredstva generisati oko pet milijardi evra godišnje. Prema predlogu o kojem se raspravlja, G7 će proceniti koliko bi taj prihod generisao tokom određenog broja godina i taj iznos unapred stavio na raspolaganje Ukrajini.