Ekonomija

Cene u Nemačkoj ponovo rastu: Inflacija iznenadila pred očekivano smanjenje kamata ECB

Nemačka inflacija merena harmonizovanim indeksom potrošačkih cena (HICP) koji koristi "Evrostat" je u maju porasla sa aprilskih 2,4 odsto na 2,8 odsto i sada je najviša za poslednja četiri meseca
Cene u Nemačkoj ponovo rastu: Inflacija iznenadila pred očekivano smanjenje kamata ECBwww.globallookpress.com © Sven Hoppe

Godišnja stopa inflacije u Nemačkoj u maju je prema preliminarnim procenama porasla sa aprilskih 2,2 odsto na 2,4 odsto, u skladu sa očekivanjima tržišta, objavio je danas nemački Savezni zavod za statistiku "Destatis". Inflacija u Nemačkoj je porasla prvi put nakon pet meseci.

Cene energenata u Nemačkoj su u maju bile za 1,1 odsto niže nego u istom mesecu lane, dok su cene hrane porasle za 0,6 odsto.

Usluge su poskupele za 3,9 odsto međugodišnje, a rast cena u ovom sektoru je ubrzan u odnosu na aprilskih 3,4 odsto.

Godišnja stopa bazne inflacije u Nemačkoj je u maju iznosila tri odsto, isto kao u aprilu, što znači da je i dalje najniža od marta 2022. godine. Na mesečnom nivou su cene u Nemačkoj u maju porasle za 0,1 odsto.

Nemačka inflacija merena harmonizovanim indeksom potrošačkih cena (HICP) koji koristi "Evrostat" je u maju porasla sa aprilskih 2,4 odsto na 2,8 odsto i sada je najviša za poslednja četiri meseca.

Rast inflacije je dodatni izazov za Evropsku centralnu banku koja je kao cilj postavila 2 odsto, dok se priprema za snižavanje kamatnih stopa sledeće nedelje. Potrošačke cene su u maju porasle za 2,8 odsto u odnosu na isti mesec prošle godine, saopštio je nemački Savezni zavod za statistiku Destatis. To je više u odnosu na 2,4 odsto u aprilu i iznad srednje procene od 2,7 posto, koliko su prognozirali ekonomisti u istraživanju "Blumberga".

Malo je verovatno da će ovonedeljni rezultat odvratiti kreatore politike Evropske centralne banke (ECB) da 6. juna smanje troškove pozajmljivanja, odnosno da smanje referentne kamate, po prvi put otkako su počeli da ih podižu da bi se ukrotila inflacija. Poslednji podaci bi, ipak, mogli doprineti da zvaničnici budu još neodlučniji kada su u pitanju naredni potezi.

"Nemačka bazna inflacija, koja isključuje cene energije i hrane, je u maju napravila značajan korak naviše, prvenstveno zbog baznih efekata na cene transporta. Međutim, opšti trend pokazuje da popušta. Prognoze su da će se inflacija smanjiti u narednim mesecima i da će pasti ispod granice od 2 odsto u drugoj polovini godine. Bazna inflacija i rast cena usluga će se verovatno pokazati čvršćim, ali će takođe blago opasti tokom godine", smatra ekonomista Martin Ademer.

Investitori su smanjili opklade nakon neočekivano dobrih izveštaja o visini plata u prvom kvartalu i anketa koje signaliziraju zdravu ekonomsku aktivnost privatnog sektora. Oni sada prognoziraju samo dva smanjenja kamata za četvrtinu poena u 2024.

image