Ekonomija

Putniković: Od ograničenja cene ruske nafte najviše profitira SAD

Srbija od 5. decembra neće moći da kupuje rusku naftu, ali to neće drastično uticati na cene derivata, kaže novinarka portala "Energija Balkana"
Putniković: Od ograničenja cene ruske nafte najviše profitira SAD© Tanjug/AP Photo, File

Princip zabrane kupovine ruske nafte kosi se sa slobodnom trgovinom na kojoj su EU i G7 insistirale, a pokušajima da suzbiju rusku ekonomiju više štete svojim članicama nego Rusiji, rekla je novinarka portala "Energija Balkana" Jelica Putniković.

"Rusija će naftu prodati Indiji, Kini, Turskoj. Članice OPEK-a i OPEK-a plus bi trebalo da se sastanu i razgovaraju o tome", istakla je Putniković u razgovoru za RTS.

Ona je ukazala da koristi ima i Turska koja sad uvozi veliku količinu ruske nafte i onda će je prodavati evropskim kupcima.

"Biće skuplja i kupiće je opet evropski kupci. Čini mi se da će od cele priče o ruskoj nafti najviše profitirati Amerika. Cena goriva na pumpama u SAD je važno političko pitanje. Sada je već manjak dizela na pumpama u Evropi jer su se evropske rafinerije zatvarale i smanjivale kapacitet. To će biti novi problem", navela je Putniković.

Što se tiče situacije u Srbiji, ona je dodala da NIS nije uvozio prošle godine značajniju količinu ruske nafte.

"Ove godine, kada su Rusi snizili cenu nafte, onda je bilo logično kupovati veće količine. Mi od 5. decembra nećemo moći više da kupujemo. Ono što je ranije ugovoreno moći će da stigne. Ali, ubuduće će Srbija poštovati taj paket sankcija EU i više neće kupovati rusku naftu. To neće uticati drastično na cene derivata", izjavila je Jelica Putniković.

Podsetila je i da su od tog paketa izuzete samo Mađarska, Češka i Slovačka koje nemaju izlaz na more, i Bugarska koja dobija samo rusku naftu preko Crnog mora.

image