Zvaničnici EU predlažu žalbu na američki Zakon o inflaciji

Podnošenje žalbe Svetskoj trgovinskoj organizaciji poslalo bi poruku da je američki zakon neusklađen sa principima ove organizacije, kaže predsednik Odbora za trgovinu EU

Evropska unija trebalo bi da podnese žalbu pred Svetskom trgovinskom organizacijom (STO) u narednih nekoliko meseci u vezi sa američkim Zakonom o inflaciji koji predviđa značajne subvencije za "zelenu industriju".

Predlog se mogao čuti od predsednika Odbora za trgovinu Evropske unije Bernda Langea, a preneo je Rojters.

Članice EU zabrinute su da bi američki zakon, koji predviđa 430 milijardi dolara pomoći domaćoj industriji, odnosno značajne poreske olakšice, mogao da ugrozi evropsku automobilsku industriju i proizvodnju električnih automobila.

Konstatuje se da su se SAD i EU do sada držale oprezno, pokušavajući da nađu zajednički jezik, a prošle nedelje poslata je poruka javnosti da će pokušati da nađu obostrano prihvatljivo rešenje za zabrinutost evropskog bloka država u vezi sa američkim Zakonom o smanjenju inflacije.

Zvaničnici obe strane trebalo bi da pitanja i nedoumice razmatraju na sastanku sledeće nedelje, ali predsednik Odbora za trgovinu EU, kaže da više ne očekuje rešenje kroz pregovore jer samo manje izmene mogu da budu dogovorene kroz razgovore.

"Mislim da će suštinski malo toga biti izmenjeno jer je zakon već usvojen", rekao je Lange, kojeg citira "Funke medija grup".

On smatra da bi podnošenje žalbe Svetskoj trgovinskoj organizaciji poslalo poruku da je američki zakon neusklađen sa principima STO.