Ekonomija

Pentagon zabrinut zbog mogućeg smanjenja vojnog budžeta

Ako se vojni budžet bude krojio prema zakonu o privremenom finansiranju, biće ugroženo održavanje nuklearne trijade, ali i pomoć u municiji Kijevu, upozoravaju vojni zvaničnici
Pentagon zabrinut zbog mogućeg smanjenja vojnog budžetawww.globallookpress.com © © Dominique A. Pineiro

Američki bombarder šeste generacije B-21, prvi u američkoj vazduhoplovnoj floti, predstavljen je na "dramatičnoj ceremoniji", kako je opisao Rojters, a čim su se reflektori ugasili, već sutradan, javnost je saznala da je Pentagon veoma zabrinut da li će moći da ga kupi i održava.

Pomoć Ukrajini, kao i održavanje nedavno predstavljenog vazduhoplova B-21, mogli bi biti dovedeni u pitanje, ako budžet Ministarstva odbrane Sjedinjenih Američkih Država bude u narednih godinu dana kreiran prema zakonu o privremenom finansiranju, upozorili su zvaničnici ministarstva.

Zvaničnici Pentagona zabrinuti su da kongresmeni neće uspeti da usvoje na vreme budžet za finansiranje vlade sledeće godine. Zbog toga bi se pribeglo privremenom finansiranju, koje ograničava vojni budžet i koje bi se oteglo na period od godinu dana. Upozorenje da bi to moglo izazvati ozbiljne posledice, uputio je Kongresu i ministar odbrane SAD Lojd Ostin.

Zakon o privremenom finansiranju smanjio bi finansiranje Ministarstva odbrane za 29 milijardi dolara ili 3,7 odsto, objavio je "Politiko" pozivajući se na razgovor sa vojnim zvaničnicima i interna dokumenta u koja je imao uvid. Portal citira pismo Lojda Ostina Kongresu u kojem se navodi da SAD "ne može da nadmaši Kinu sa rukama vezanim iza leđa tri, četiri, pet ili šest meseci svake fiskalne godine".

Međutim, vezane ruke Pentagon će prema ovim predviđanjima imati 12 meseci.   

Budžet Pentagona bio je 13 puta krojen na ovakav način u poslednjih 14 godina, to je uobičajena taktika da se vlasti pritisnu da postignu dogovor pre nego što bude načinjena veća šteta, ali ovakvo finansiranje, koje ograničava budžet na prošlogodišnji nivo i onemogućava resornom ministarstvu da započne nove programe, značajno je tokom godina uticalo na borbenu gotovost i ključne programe, konstatuje se u članku.

Ove godine situacija je još problematičnija jer se radi o propisu koji obuhvata period od godinu dana.

"I dalje ne mogu da verujem da će jednogodišnje privremeno finansiranje biti učinkovito za nas. To je velika, velika pretnja", rekao je zvaničnik Ministarstva odbrane Majkl Mekord na marginama foruma "Regan nešnal difens".

Kongres bi do 16. decembra trebalo da postigne dogovor o budžetu za narednu godinu, ali se očekuje da će biti potrebno više vremena za pregovore, a da će u međuvremenu usvojiti kratkoročni budžet. Po njegovom isteku, godišnje privremeno finansiranje postaje realna mogućnost, ako ne bude postignut dogovor o dugoročnom budžetu.

Mekorda brine to što nema saznanja da je usvojen nacrt sporazuma, zbog čega strahuje da će jedina opcija ostati privremeno finansiranje.

Sledeće nedelje na glasanju u Predstavničkom domu trebalo bi da se nađe povećanje budžeta za Pentagon za 45 milijardi dolara, koje je predložila Bajdenova administracija, ali u slučaju dugoročnog privremenog finansiranja Ministarstvo odbrane gubi i ta sredstva, kao i 29 milijardi dolara pride.

Kakve bi posledice imao ovakav budžet na Pentagon, na to su upozorili vojni zvaničnici koje citira "Politiko": bila bi ugrožena tzv. nuklearna trijada, čiji je deo i bombarder B-21, hipersonični programi, verovatno i višegodišnji ugovor za razarače "Arlej Burk". Uz to, Ministarstvo odbrane suočilo bi se sa poteškoćama da šalje municiju Ukrajini ili, u slučaju potrebe, za indo-pacifički kontigent.

Prema dokumentu na koji se poziva "Politiko", Pentagon bi bio uskraćen za oko 5 milijardi dolara za modernizaciju nuklearne trijade, a bila bi zaustavljena i nabavka novog B-21 "Rajdera", za šta su vazduhoplovne snage tražile 1,8 milijardi dolara u budžetu za narednu godinu. Sa privremenim finansiranjem taj iznos bio bi ograničen na 108 miliona dolara.

B-21, koji može da nosi i konvencionalno i nuklearno naoružanje, prema izveštaju Rojtersa, košta oko 750 miliona dolara, a američka vojska planirala je kupovinu sto ovih bombardera. Prvi let ovog aviona najavljen je za sredinu sledeće godine.

Zvaničnici Pentagona sada su zabrinuti da neće biti dovoljno sredstava ni za kupovinu, ali ni za održavanje ovog vazduhoplova.  

Zadržavanje budžeta na prošlogodišnjem nivou uticalo bi i na razvoj novih podmornica, ali i vojnu pomoć Ukrajini.

Ako ne bude postignut dogovor o budžetu ili dodatnoj pomoći Ukrajini, američko Ministarstvo odbrane ostaće bez novca za Kijev na proleće, rekao je Mekord.  

U dokumentu se navodi još čitav dugački spisak sektora i vojnih potreba koji će biti uskraćeni za finansijska sredstva: projekti izgradnje brodova za mornaricu, poboljšanje vojne industrije, uključujući i onu koja proizvodi tenkove Abrams i M777, koji se doniraju Ukrajini, razvoj novog i hipersoničnog oružja, troškovi stanovanja za vojna lica, troškovi za povećanje plata zaposlenima u sistemu odbrane...

Smanjenje budžeta najviše bi osetili sektori operacija i održavanja (13,8 milijardi dolara) i istraživanja, razvoja, testiranja i evaluacije (10,7 milijardi dolara), kao i vojno osoblje, gde bi rez bio oko 6,8 milijardi dolara.

Sve u svemu, bilo bi obustavljeno 192 nova projekta i 49 povećanja nabavki.

image