Ekonomija

Centralna banka: Dolar više nije strana valuta broj jedan u Rusiji

Juan je u maju držao 54 odsto udela na deviznom tržištu
Centralna banka: Dolar više nije strana valuta broj jedan u RusijiGetty © Oleg Elkov

Kurs juana/rublje sada će određivati putanju za ostale valutne parove na Moskovskoj berzi, uključujući evro i dolar, saopštila je Banka Rusije.

Saopštenje je usledilo nakon što je najnovija runda američkih sankcija navela Moskovsku berzu da obustavi trgovanje dolarima i evrima. Transakcije u američkim dolarima i evrima će se nastaviti na vanberzanskom tržištu.

"Kurs juana/rublje postaće referentna tačka za učesnike na tržištu. Učešće juana u trgovanju na Moskovskoj berzi u maju iznosilo je 54 odsto", saopštila je Banka Rusije. "Tako je juan već postao glavna valuta u razmeni", dodaje se.

Prema regulatoru, udeo dolara i evra na ruskom tržištu konstantno opada u poslednje dve godine kao rezultat preusmeravanja trgovinskih tokova na istok.

Rusija je aktivno počela da zamenjuje dolar i evro u spoljnoj trgovini usred sankcija Zapada uvedenih zbog sukoba u Ukrajini. Od tada se dramatično smanjio broj bankovnih računa i transakcija između kompanija i finansijskih institucija koje uključuju zapadne valute. Pre sukoba, udeo američkog dolara i evra na ruskom deviznom tržištu bio je oko 90 odsto.

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je prošle nedelje na plenarnoj sednici Međunarodnog ekonomskog foruma u ​​Sankt Peterburgu da se udeo plaćanja za ruski izvoz u takozvanim "toksičnim" valutama neprijateljskih država smanjio za polovinu.

Moskovska berza je navela i da obustavljanje trgovine dolarima i evrima utiče na spoljnu trgovinu i trgovinu plemenitim metalima, kao i na trgovanje akcijama i novcem na najvećim ruskim javnim tržištima. Osim dolara i evra, svi ostali finansijski instrumenti ostaju operativni. Promene nisu uticale na tržište derivata, a trgovina se odvija uobičajeno, navodi se u saopštenju.

image