Ekonomija

Američke sankcije Moskovskoj berzi ubrzavaju okretanje Kini

Iako na prvi pogled sankcije protiv Moskovske berze zvuče zastrašujuće, većina stanovništva Rusije to neće ni osetiti
Američke sankcije Moskovskoj berzi ubrzavaju okretanje Kini© Gettyimages.ru

Moskovska berza, Nacionalni klirinški centar, Nacionalni računarski depozitar, Ruska nacionalna kompanija za reosiguranje i SOGAZ su se suočili sa novim američkim antiruskim sankcijama. Velika Britanija je takođe proširila spisak sankcija i dodala više od 40 novih kompanija, uključujući i Moskovsku berzu. Međutim, Rusija, protiv koje je od 2022. godine uvedeno više od 15.000 sankcija, naučila je da se s njima bori.

Iako na prvi pogled sankcije protiv Moskovske berze zvuče zastrašujuće, većina stanovništva Rusije to neće ni osetiti. Moskovska berza je saopštila da poseduje neophodne alatke za obezbeđivanje trgovanja u uslovima povećane volatilnosti.

"U uslovima novih izazova, Moskovska berza će nastaviti da pruža klijentima pristup svim segmentima trgovačke platforme", navodi se u saopštenju berze.

Moskovska berza je zbog uvedenih sankcija SAD objavila obustavu trgovanja dolarom i evrom od 13. juna. Sada će se transakcije američkom i evropskom valutom obavljati na vanberzanskom tržištu, saopšteno je iz Centralne banke.

Za određivanje zvaničnog kursa Centralna banka će početi da koristi bankarske izveštaje i podatke digitalnih platformi. Pri tome, regulator je uverio da će sva sredstva građana i kompanija u dolarima i evrima na računima ostati sigurna, a kupovina i prodaja valuta će i dalje biti moguća na šalterima banaka. Ovaj način postupanja je razvijen od strane regulatora još u jesen 2022. godine, kada se prvi put pojavila opasnost od uvođenja sankcija protiv NKC-a.

"Usled uvođenja ograničenja od strane SAD, obustavlja se sprovođenje berzanskih trgovanja i obračuna u američkim dolarima i evrima. Međutim, trgovina na svim ostalim segmentima berze i u rubljama i drugim valutama će se sprovoditi u redovnom režimu. Poslovi sa američkim dolarom i evrima će se nastaviti na vanberzanskom tržištu", izjavili su u Centralnoj banci Rusije.

Portparol predsednika Rusije Dmitrij Peskov je, takođe, pozvao da se ne paniči, jer je mehanizam ruske ekonomije dobro razrađen.

"Hajde da se držimo izjava Centralne banke. U suštini, Centralna banka je megaregulator, u stanju je da obezbedi stabilnost na svim tržištima, što se i radi", rekao je Peskov.

Po mišljenju stratega za tržišta valuta i kamatnih stopa "SberCIB investment risrča" Jurija Popova, nove sankcije SAD ne bi trebalo da utiču na kurs rublje u srednjoročnom periodu. On je objasnio da ograničenja trgovine na berzi ne utiču fundamentalno na tražnju i ponudu valute.

Zasluženi ekonomista Rusije, član naučnog saveta RANHiGS-a Sergej Kalendžan  rekao je da je uvođenje ograničenja bilo očekivano.

"U masi sankcija uvedenih protiv naše zemlje, sankcije Moskovskoj berzi i Nacionalnom klirinškom centru su bile predvidive. Mnogi analitičari su prognozirali ovakav razvoj događaja i Centralna banka je, predviđajući ovaj scenario, blagovremeno preduzela neophodne mere za ublažavanje posledica ovog koraka od Zapada", izjavio je ekspert u razgovoru za novine "Vzgljad".

Sergej Kalendžan tvrdi da će regulator nastaviti da sprovodi mere usmerene na prevazilaženje takvih ograničenja. Kako je istakao Kalenddžan, ruske kompanije su se već prilagodile zapadnoj sankcionoj politici i naučile da donose odluke koje omogućavaju minimiziranje posledica ograničenja za spoljnu trgovinu.

Sankcije protiv Moskovske berze mogu imati i pozitivan efekat. Prvo, više sredstava će ostati u Rusiji. Drugo, Rusija se i tu okrenula ka Istoku. Tako je udeo juana na trgovanju Moskovske berze, prema podacima Banke Rusije, u maju iznosio 54 odsto. Tako je glavna valuta na berzanskom trgovanju već sada juan.

image