Ekonomija

Gde sve grade srpski građevinci: Najviše posla u Rusiji i Nemačkoj

Posmatrano prema vrsti građevina, u 2023. godini na zgradama su izvedeni radovi u vrednosti oko 12 milijardi dinara, što čini 55,1 odsto od ukupne vrednosti izvedenih radova
Gde sve grade srpski građevinci: Najviše posla u Rusiji i Nemačkojwww.globallookpress.com © Konstantin Kokoshkin

Ukupna vrednost radova koju su izvođači iz Srbije izveli u inostranstvu u 2023. godini iznosila je oko 22 milijarde dinara, odnosno oko 187 miliona evra. Najveća građevinska aktivnost zabeležena je u Nemačkoj sa 31,2 odsto od ukupne vrednosti izvedenih radova, objavio je Republički zavod za statistiku.

Nakon Nemačke, sledi Ruska Federacija sa 26,1 odsto udela u ukupnoj vrednosti izvedenih radova, potom Uganda sa 10,5 odsto i Crna Gora sa 8,7 odsto.

Posmatrano prema vrsti građevina, u 2023. godini na zgradama su izvedeni radovi u vrednosti oko 12 milijardi dinara, što čini 55,1 odsto od ukupne vrednosti izvedenih radova.

Ukupan broj radnika iz Srbije koje su naši izvođači angažovali u inostranstvu jeste 1.613. Najveći broj radnika radio je u Nemačkoj, Bosni i Hercegovini, Holandiji i Crnoj Gori.

U 2023. godini najviše radova ugovoreno je u Nemačkoj, zatim slede Ruska Federacija, Crna Gora, Holandija i Severna Makedonija.

Podsetimo, ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić je pre mesec dana,  nakon razgovora sa ministrom javnih radova Gabona Flavijenom Nzoduom, izjavio da je tržište Gabona otvoreno za srpske kompanije, koje su dobile ponudu da u toj afričkoj zemlji grade auto-puteve.

Na sastanku u Privrednoj komori Srbije (PKS) bilo je reči o mogućnosti saradnje i poslovima koje srpske kompanije rade u Gabonu. Vesić je istakao da je važno što je Gabon odlučio da se otvori prema Srbiji.

"Ministar Nzodu nam je predstavio potrebe Gabona, a to je izgradnja auto-puteva, stambenih naselja, otvorene kišne kanalizacije, vladinih kompleksa zgrada. Nastavićemo komunikaciju, kako bi u narednih nekoliko meseci jedna delegacija srpskih kompanija, na čelu sa mnom i predsednikom PKS Markom Čadežom posetila Gabon i razgovarala o konkretizaciji saradnje", rekao je Vesić.

Vesić je rekao da se time srpske kompanije, praktično vraćaju na staro tržište, gde su nekada jugoslovenske firme, poput "Autoputa" i "Energoprojekta", radile na brojim projektima.

"To je tržište na koje možemo lako da se vratimo, jer je trenutak da naše kompanije iz oblasti infrastrukture prenesu znanje koje su stekle u našoj zemlji", rekao je Vesić.

On je zahvalio Gabonu na pruženoj šansi, koju će, kako je rekao, Srbija znati da iskoristi. Dodao je da će, kada Srbija bude otvorila Ambasadu u Gabonu, u njoj biti i predstavništvo PKS, kao mesto za okupljanje srpskih kompanije koje će raditi u toj zemlji.

image