Ekonomija

EPS: Prodaja srpskog energetskog giganta nije i neće biti tema

U "Elektroprivredi Srbije" kažu da je jedina namera svih promena koje su evidentne ta da EPS, kao ključna državna kompanija, ostane stub energetske stabilnosti Srbije, ali kao profitabilna, tržišno orijentisana kompanija na ponos svakom zaposlenom
EPS: Prodaja srpskog energetskog giganta nije i neće biti tema© © Amir Hamzagic/ATAImages

"Elektroprivreda Srbije" (EPS) saopštila je danas da Stranka slobode i pravde (SSP) nastavlja sa skretanjem pažnje javnosti sa kvalitativnih dugočekanih promena koje se dešavaju u EPS-u i da su toj stranci usvajanje Plana transformacije i imenovanje generalnog direktora na osnovu javnog konkursa "kamenje u njihovim cipelama" pa se vraćaju na staru odavno demantovanu priču o privatizaciji.

Kako naglašavaju iz EPS-a, predsednik SSP Dragan Đilas svesno obmanjuje javnost i to ni manje ni više nego iz Lazarevca, verovatno s namerom da dižući nepotrebnu paniku zapravo uspori promene koje su zaposlenima u EPS-u preko potrebne.

"Zarad javnosti važno je da jasno i glasno još jednom poručimo da niko niti u rukovodstvu kompanije, niti u državi nikada nije ni pomislio na prodaju srpskog energetskog giganta, to nije i neće biti tema", navodi se u saopštenju akcionarskog društva (AD) EPS.

U toj kompaniji naglašavaju i da je jedina namera svih promena koje su evidentne ta da EPS, kao ključna državna kompanija, ostane stub energetske stabilnosti Srbije, ali kao profitabilna, tržišno orijentisana kompanija na ponos svakom zaposlenom.

Podsećaju i na činjenice da EPS prvi put ima Nadzorni odbor koji čine domaći i strani stručnjaci koji su imenovani na osnovu prestižnih profesionalnih karijera, a ne političkih orijentacija, kao i da ta elektroenergetska kompanija prvi put ima jasno definisan Plan transformacije koji je dobio podršku Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

"EPS prvi put ima generalnog direktora imenovanog od strane profesionalnog Nadzornog odbora, a ne Vlade, i to na osnovu javnog konkursa. Generalni direktor je imenovan u zakonskom roku, u skladu sa Zakonom o privrednim društvima u vlasništvu države i on će zajedno sa izvršnim menadžmentom biti ključni nosilac transformacije kompanije", piše u saopštenju.

Ističe se i da je novi generalni direktor EPS-a inženjer elektrotehnike sa više od 30 godina iskustva, najvećim delom upravo u toj kompaniji, kao i da je profesionalac bez mrlje u karijeri, uvaženi član kako kolektiva tako i naučne i stručne javnosti. Nadzorni odbor AD EPS je juče je u zakonskom roku imenovao Dušana Živkovića za generalnog direktora kompanije i to je prvi put posle osam godina da je direktor EPS-a izabran putem konkursa.

Predsednik stranke SSP Dragan Đilas je tim povodom u Lazarevcu rekao da je EPS dobio direktora koji se "neće mnogo mešati u svoj posao" tvrdeći da će sad moći da se "neometano nastavi uništavanje najveće srpske kompanije".

image