Ekonomija

Kineska auto-industrija traži Pekingu da uvede kontramere EU

Evropska komisija je prethodno najavila povećanje carine na kineske električne automobile iz uvoza i do 28 odsto
Kineska auto-industrija traži Pekingu da uvede kontramere EUGetty © RainerPlendl

Kineski proizvođači automobila pozvali su Peking da poveća carine na "benzince" uvezene iz EU kao kontrameru na povećanje evropskih carina na kineske električne automobile, objavio je u sredu državni list "Global tajms".

Podsetimo, Evropska komisija je prošle nedelje poručila da će od sledećeg meseca privremeno povećati carine za iznose od 17 do 38 odsto na uvezena kineska električna vozila. Carine će se primenjivati uz postojeće dažbine od 10 odsto na sva kineska električna vozila, a visina novih carina će zavisiti od proizvođača.

Na sastanku iza zatvorenih vrata u utorak, kojem su takođe prisustvovali evropski proizvođači, predstavnici kineske auto-industrije su "pozvali vladu da usvoji čvrste kontramere (i) predložili da se pozitivno razmotri podizanje privremenih tarifa na benzinske automobile sa motorima velike zapremine", navodi se u izveštaju.

"Global tajms" je krajem prošlog meseca izvestio da jedan auto-istraživački centar kineske vlade predlaže vlastima da podignu carine na benzinske limuzine i sportska terenska vozila sa motorima čija je zapremina veća od 2,5 litara na 25 odsto, dok trenutne dažbine iznose 15 odsto.

Kineske vlasti su ranije nagovestile da bi mogle da odgovore na potez EK.

image