Ekonomija

Inicijativa da se ukine PDV na doniranje hrane ušla u proceduru: Bez poreza, više za gladne

Prema zvanično dostupnim podacima, u Srbiji se godišnje baci između 770.000 i 900.000 tona hrane
Inicijativa da se ukine PDV na doniranje hrane ušla u proceduru: Bez poreza, više za gladne© M.M./ATAImages

Inicijativa o dopuni Zakona o porezu na dodatu vrednost, koja se odnosi na ukidanje poreza na višak hrane, odnosno na njeno doniranje najugroženijima, ušao je u skupštinsku proceduru. Ukoliko se ovaj predlog usvoji, velika su očekivanja da će proizvođači prehrambenih potrepština i trgovci biti podstaknuti da, umesto u kontejnere, preusmere zalihe ka narodnim kuhinjama i drugim humanitarnim organizacijama.

Prema zvanično dostupnim podacima, u Srbiji se godišnje baci između 770.000 i 900.000 tona hrane. To je previše neiskorišćenog resursa u borbi protiv siromaštva, naspram velikog broja ljudi koji i u našoj zemlji gladuju. Imajući u vidu da kapaciteti narodne kuhinje više nisu dovoljni, budi se nada da bi ubuduće situacija mogla da se promeni ukidanjem PDV, kako bi se pomoglo osetljivim kategorijama. 

Statistika je trenutno sumorna – oko 1,3 milijarde tona hrane u svetu godišnje završi u kantama za otpatke. U novcu, to je skoro 700 milijardi evra.

Kako je objasnio Srđan Budimčić iz Banke hrane, tokom prošle godine prikupljeno je oko 400 tona namirnica. Ove godine očekuje se i više.

"Naši mnogobrojni donatori dovoze hranu do našeg skladišta. Zajedno sa partnerskim udruženjima, mi je dalje distribuiramo. Polovinu troškova snosi donator tokom dovoza, a ostatak novca ulažu naša partnerska udruženja", istakao je Budimčić. 

Ideja o ukidanju PDV na doniranu hranu nije nova. Posle konsultacija sa strukom je pre tri godine urađena analiza, koja je pokazala da bi državna kasa bila lakša za 25 miliona dinara. S druge strane, vrednost donirane hrane povećala bi se za oko 160 miliona. U više od 20 zemalja Evropske unije predlog je već usvojen, a poslednji primer stiže iz regiona. Prošle godine ukinut je PDV na doniranu hranu pred istekom roka u Bosni. 

"PDV se ne bi plaćao na donacije viškova hrane preduzeća registrovanog za proizvodnju ili promet hrane čiji su primaoci socijalne i druge ustanove, fondacije i zadužbine koje se bave humanitarnim radom i davanjem pomoći socijalno ugroženim kategorijama stanovništva, bez protivčinidbe, a čija ukupna vrednost ne prelazi jedan odsto ukupnog prihoda donatora u prethodnoj fiskalnoj godini", navodi se u tekstu predloga, koji će se naći pred poslanicima Narodne skupštine.

image