Ekonomija

Gde je ko u Evropi: U Luksemburgu najveći BDP po glavi stanovnika, Bugarska na začelju

Osim Luksemburga, Irske i Holandije, još osam zemalja ima veći BDP po stanovniku od proseka EU - Danska, Austrija, Belgija, Nemačka, Švedska, Finska, Malta i Francuska
Gde je ko u Evropi: U Luksemburgu najveći BDP po glavi stanovnika, Bugarska na začeljuGetty © stock photo

Bruto domaći proizvod (BDP) po glavi stanovnika, prema podacima za 2023. godinu, bio je najveći u Luksemburgu za 139 odsto iznad proseka EU, objavio je Evrostat.

Kancelarija EU zadužena za statistiku navodi da slede Irska (111 odsto) i Holandija (30 odsto).

Još osam zemalja ima veći BDP po stanovniku od proseka EU - Danska, Austrija, Belgija, Nemačka, Švedska, Finska, Malta i Francuska.

Najniži BDP po stanovniku ima Bugarska, 36 odsto ispod proseka EU, zatim Grčka (33 odsto) i Letonija (29 odsto).

Podaci za Luksemburg se delimično objašnjavaju činjenicom da je veliki broj stranaca zaposlen u toj zemlji i na taj način doprinosi njenom BDP-u, ali pošto nisu njegovi stanovnici njihova se potrošnja beleži u nacionalnim računima zemalja u kojima imaju stalno prebivalište.

U Srbiji je bruto domaći proizvod (BDP) po glavi stanovnika za 54 odsto ispod proseka Evropske unije (EU). Od zemalja kandidata za članstvo, najveći BDP po stanovniku ima Turska, 27 odsto niži od proseka EU, a zatim Crna Gora (48 odsto ispod proseka).

U Severnoj Makedoniji je BDP po stanovniku za 59 odsto niži od proseka EU, a u Albaniji i Bosni i Hercegovini za 65 odsto.

image