Ekonomija

RT Balkan saznaje: Vlada izmenila uredbu o hlebu – poskupljuje vekna "sava"

Vlada je na današnjoj sednici usvojila izmenjenu Uredbu o obaveznoj proizvodnji i prometu hleba od brašna T-500 kojom se koriguje cena te životne namirnice s obzirom na to da je, kako su naveli, došlo do rasta cene sirovina
RT Balkan saznaje: Vlada izmenila uredbu o hlebu – poskupljuje vekna "sava"www.globallookpress.com © Elena Mayorova

Cena hleba "sava" će od 1. jula poskupeti pet dinara. Najprodavanija vekna će umesto 54, koštati 59 dinara, rekao je za RT Balkan, predsednik Unije pekara Srbije Zoran Pralica.

On je rekao da je država od početka sledećeg meseca neće više davati pekarima brašno iz robnih rezervi i da je to glavni razlog za poskupljenje.

"Oni su nama davali povoljnije brašno i to taman po vekni utiče na cenu u visini poskupljenja. Moramo da se približimo realnoj ceni hleba, ne može večno da traje uredba i da država stalno pomaže. Mi smo sa 57 dinara, u jednom trenutku spustili cenu na 54 dinara, a sad je vraćamo na neki realan nivo. Nama je dosta poskupela i radna snaga, plate su za dve godine otišle 120 odsto i to ima velikog uticaja na cenu hleba i osnovnih pekarskih proizvoda", kaže Pralica.

On navodi da je pre dve godine plata prodavačica u pekari bila oko 35.000, a da je sada minimum 70.000 dinara, dok majstori imaju minimum 120.000, pa i više od 200.000 dinara.

Pralica tvrdi da ovo neće uticati i na rast cena ostalih pekarskih proizvoda i da kifle, perece i ostalo pecivo ne bi trebalo da poskupe.

"To se praktično odnosi samo na trgovinske lance i male radnje i na veknu 'sava'. Uredba vezana za trgovinsku maržu ostaje na snazi", kaže Zoran Pralica.

Vlada je na današnjoj sednici usvojila izmenjenu Uredbu o obaveznoj proizvodnji i prometu hleba od brašna T-500 kojom se koriguje cena te životne namirnice s obzirom na to da je, kako su naveli, došlo do rasta cene sirovina.

"Kada su u pitanju potrošači, povećanje cena neće značajno uticati na njihov standard, saopštila je vlada ne navodeći korigovanu cenu.

Vlada u saopštenju ističe da je u cilju sprečavanja velikih poremećaja i očuvanja životnog standarda stanovništva ograničila cenu hleba od brašna T-500, kao i da, imajući u vidu da je sadašnja cena korigovana u skladu sa tržišnim kretanjima, neće biti neophodna intervencija prodajom brašna iz robnih rezervi nakon 1. jula 2024. godine.

To znači da će biti raspodeljena samo količina brašna neophodna za jedan mesec.

image