Ekonomija

Kriza trese "smaragdno ostvro", više od 40 odsto irskih domaćinstava u energetskom siromaštvu

Oko 700.000 domaćinstava u Irskoj se muči sa plaćanjem računa, a vlada nastavlja da forsira "zelenu agendu"
Kriza trese "smaragdno ostvro", više od 40 odsto irskih domaćinstava u energetskom siromaštvuGetty © Sean Gallup / Staff

Više od 700.000 domaćinstava u Irskoj nalazi se u "energetskom siromaštvu", tvrde članovi irskog parlamenta iz Nezavisne ruralne grupe, koji za takvo stanje optužuju ekološku politiku vlade te zemlje.

Broj domaćinstava koja se nalaze u "energetskom siromaštvu" drastično je skočio sa 29 na čak 40 odsto za samo četiri meseca, pokazuju rezultati istraživanja dablinskog Instituta za ekonomska i društvena istraživanja (ESRI), prenosi "Ajriš egzaminer".

Situacija je u stvarnosti možda i gora, pošto bi prava brojka mogla da bude i veća od 40 odsto, što je teško dokazati usled metodoloških ograničenja.

Smatra se da "energetsko siromaštvo" pogađa domaćinstva u kojima se na račune za struju i grejanje troši više od 10 odsto prihoda.

Poslanici Nezavisne ruralne grupe smatraju da je irska vlada kriva za trenutnu energetsku krizu u toj državi, zato što su fokus stavili na sprovođenje "zelene agende" umesto na pomoć običnim građanima, prenosi irski "Gript".

"Neuspeh vlade da uvede gornje cene električne energije i smanji poreze na energiju, kako bi se olakšao život građanima, je neprihvatljiv", rekao je lider te grupe Meti Mekgrat. On je optužio vladu da je povećala porez na proizvodnju koja emituje veliku količinu ugljendioksida(karbonski porez) za čak 150 odsto.

"To za posledicu ima porast cena energenata, a vlada planira da prikupi još 623 miliona evra od poreza tokom 2023. godine", rekao je on i dodao da "nažalost, ovaj porez služi samo kako bi se prikupio novac za potrošnju u vladi. To nema nikakve veze sa zaštitom životne sredine".

Irska je poslednjih meseci pogođena velikim skokom cena energenata, ali i visokim cenama nekretnina i kirija, koje sve više utiču na opadanje kupovne moći stanovništva u toj zemlji.

U isto vreme, irska vlada fokusirala se na sprovođenje "zelene agende", a ministarstvo za zaštitu životne sredine u oktobru je zabranilo prodaju pojedinih vrsta drveta i uglja koji su tradicionalno korišćeni za grejanje.

Ove mere ne samo da nisu smanjile energetsku krizu, već su dodatno pospešile strahove.

image