Ekonomija

Stručnjak za RT Balkan: Šta je izazvalo kolaps energetskog sistema u regionu

Skoro celo područje Crne Gore bilo bez struje 40 minuta, nakon čega je krenulo postepeno uključenje. Od gradova u Crnoj Gori struju su sve vreme imali samo Pljevlja i Žabljak. Električna energija je u istom periodu nestala i u Dalmaciji, većem delu BiH i Albanije
Stručnjak za RT Balkan: Šta je izazvalo kolaps energetskog sistema u regionuGetty © stock photo/jitendrajadhav

Pravi razlog šta je izazvalo kolaps zbog čega je nestala struja u Crnoj Gori i još nekim delovima regiona, mogao bi biti poznat tek za 15 do 20 dana, kada komisija sprovede detaljnu istragu, ali prema prvim informacijama, zbog požara u Crnoj Gori je došlo do preopterećenja prekograničnih kapaciteta, rekao je za RT Balkan Željko Marković, stručnjak za energetiku i nekadašnji direktor "EPS snadbevanja i distribucija".

On je objasnio da je to verovatno izazvalo domino efekat i da su dalekovodi "ispadali redom". Ističe da se pre dve godine dogodilo nešto slično, kada je nestalo struje i u Srbiji.

"Imali smo oko božićnih praznika 'cepanje' sistema, cele sinhrone zoine na dva dela. Tada je bio pao jedan dalekovod, a bio je velik međugranični promet u tom trenutku. Pošto je struja fizička veličina, ona krene da se preusmerava na pravce koji su dostupni, dolazilo je do preopterećenja i sukcesivno su dalekovodi iskakali iz sistema. Verovatno je to razlog i ovog kolapsa", objasnio je Željko Marković za RT Balkan.

On kaže da ako je jedan pravac ka Crnoj Gori ispao zbog požara i ako je odreagovala zaštita, a imao je veći promet, struja je "krenula da teče ka drugim pravcima i blokiran je sistem".

"Tako je verovatno došlo do preopterećenja drugih dalekovoda i počeli su da ispadaju. To kada krene je kao 'domino efekat', kad jedan ispadne, sve više se preopterete oni ostali i moguće da je to izazvalo celu ovu priču. Istinu ćemo saznati tek za 15 do 20 dana, jer komisija mora da pregleda i da rekonstruiše sva ta dešavanja", rekao je Marković.

Crnogorski list "Pobeda" je objavio da je eksplozija na 400 kilovati dalekovoda "Crnogorskog elektroprenosnog sistema" (CGES) uzrok nestanka struje na skoro celoj teritoriji Crne Gore. 

Eksplozija dalekovoda izazvala havariju?

Iz CGES-a o ovim pojedinostima nisu se oglašavali, a izvor crnogorskog dnevnog lista navodi da za popravku dalekovoda moraju biti angažovani helikopteri.

"Na teritoriji Crne Gore, osim većeg dela severa, usled poremećaja regionalnih razmera, došlo je do nestanka napona. Takođe do ispada i beznaponskih stanja većih razmera došlo je i u Albaniji, Bosni i Hercegovini i značajnom delu Hrvatske. Uzrok još nije poznat, a CGES u saradnji sa kolegama iz okruženja radi na rešavanju problema kako bi svi potrošači u Crnoj Gori uskoro dobili struju", saopšteno je iz CGES-a.

Pored Crne Gore, danas su bez struje ostali i gotovo cela Dalmacija i Bosna i Hercegovina, kao i delovi Albanije.

Prethodno, hrvatski mediji su preneli da je skoro cela Dalmacija ostala bez struje, kao i da je problem nastao zbog pada sistema u Crnoj Gori sa kojom je Dalmacija mrežno spojena. Bez struje su ostali Split, Omiš, Makarska, Kaštela, Solin, Zadar, Starigrad Paklenica i druga mesta, preneo je hrvatski portal "Indeks". U međuvremenu u Splitu se vratila struja.

"Prekid snabdevanja električnom energijom u delovima Republike Hrvatske izazvao je međunarodni poremećaj koji je zahvatio više zemalja", navodi se u saopštenju "Hrvatske elektro privrede" (HEP).

Oni su naveli da hrvatski operater prenosnog sistema (HOPS) vrši analizu sa operaterima sistema susednih zemalja kako bi se utvrdio uzrok.

Za ublažavanje problema međunarodnog prekida snabdevanja strujom Hrvatska elektroprivreda stavila je u puni pogon sve svoje proizvodne kapacitete kako bi HOPS mogao osigurati distribuciju električne energije građanima Hrvatske u što kraćem roku, prenosi hrvatski portal "Indeks".

Što se tiče distribucijske mreže, HEP je saopštio da na mreži nema oštećenja. U Hrvatskoj su danas tropske temperature, očekuje se vrhunac toplotnog talasa, a još juče su zabeležene rekordne temperature za ovo doba godine.

Problemi i u BiH, Srpskoj i Albaniji

Takođe i cela BiH je ostala bez struje zbog kvara na čijem se utvrđivanju radi. Kako saznaje "Avaz", došlo je do kolapsa kompletnog elektroenergetskog sistema.

Kada dođe do kolapsa sistema, hidroelektrane i termoelektrane ne mogu da rade, nema razmene energije kroz mrežu. Radi se na utvrđivanju kvara.

Albanski mediji su objavili da je i većina gradova u Albaniji ostala danas bez struje, a prema prvim informacijama uzrok je kvar na visokonaponskim vodovima.

Bez struje su ostali Tirana, Drač, Elbasani, Gjirokastra, Kukeš, Leža, Saranda i Skadar, piše "Albanijan post", preneo je "Blic".

Portal navodi i da se ne zna kada će kvar biti otklonjen i podseća da se predviđa da će danas biti najtopliji dan u junu, sa temperaturama do 41 stepen.

Iz "Elektroprenosa BiH" rečeno je da je došlo do "totalnog raspada elektroenergetskog sistema u BiH". Iako još nisu poznati tačni razlozi raspada sistema, pretpostavlja se da je uzrok preopterećenje na interkonektivnim dalekovodima u regionu, njihovi ispadi i prenošenje poremećaja na sistem BiH, prenosi RTRS.

Vršilac dužnosti generalnog direktora "Elektroprivrede Republike Srpske" Luka Petrović rekao je za banjalučku televiziju da se desio regionalni raspad elektro-energetskog sistema, ali da se očekuje vrlo brzo stabilizacija sistema.

U gradovima u Republici Srpskoj i FBiH, u kojima je nestalo električne energije, ne rade semafori i saobraćaj se odvija usporeno i otežano.

U toku su aktivnosti na restauraciji sistema, prosleđivanju napona hidroelektranama i termoelektranama i koordinisanim aktivnostima sa operatorom sistema na uključivanju objekata visokonaponske mreže u BiH i njihovim povezivanjem sa susednim sistemima, navedeno je iz "Elektroprivrede BiH".

Iako još nisu poznati tačni razlozi raspada sistema, pretpostavlja se da je uzrok preopterećenja na interkonektivnim dalekovodima u regionu, njihovi ispadi i prenošenje poremećaja na sistem BiH.

IZ "Elektorprivrede Srbije" su rekli da je situacija u našoj zemlji stabilna i da havarija u regionu ne utiče na nas. 

image