Posle 60 godina vratili smo autohtonu rasu goveda: Kolubarsko goveče jedini primerak u Srbiji

Zahvaljujući veterinarskom inženjerstvu Igora Rabata, na Sokolskim planinama žensko tele ugledalo je svetlost dana

Sa mape domaćeg stočarstva pre šest decenija nestala je autohtona rasa goveda koja je duže od dva veka bila dominantna vrsta, a gajili su je naši preci. Zahvaljujući petogodišnjim naporima i upornosti doktora veterinarske medicine i diplomiranog inženjera stočarstva Igora Rabata, Srbija je pre dva i po meseca ponovo dobila kolubarsko goveče.

Naime, 4. aprila 2024. na Sokolskim planinama, na imanju "Kolibe" na 900 metara nadmorske visine, svetlost dana ugledalo je žensko tele.

U pitanju je, kako prenosi "Blic", potomak buše i podolskog govečeta, a društvo mu u ovoj svojevrsnoj "Nojevoj barci" prave brdski konji, balkanski magarac, karakačanska ovca, vitorog, kokoške gološijanke.

Vrsta tzv. Kolubarca oformljena je u periodu 1820. do 1835 godine, za vreme vladavine kneza Miloša Obrenovića.

Tada je u Srbiju uvezen kontigent priplodnih podolskih goveda da se pari sa kravom bušom, sa ciljem da Kneževina na taj način poveća proizvodnju mesa i mleka.

"Buše i podolaca je sve manje u Srbiji i niko nije pokušao da radi na njihovom ukrštanju. Odlučio sam se na taj korak i posle nekoliko decenija dobili smo, uslovno rečeno, prvo kolubarsko goveče. ovo je prvo tele koja je osnova za dalji rad i istraživanje. Inače, jedine fotografije ove rase goveda koje postoje su u crno-beloj tehnici, ali je prvi utisak da smo dobili tele sa određenim karakteristikama kolubarskog govečeta, koje je svakako veće od teleta buše, a opet manje od teleta podolca", objasnio je Rabat za "Blic".

Kolubarsko goveče je sive ili sivosmeđe boje, sa vilastim rogovima, volovi su umeli da budu teški i do 600 kilograma, a krave su tokom laktacije davale do 800 litara mleka.