Ekonomija

Nova direktna linija "Er Srbije" do Kine

Kompanija je saopštila da će, u aktuelnoj letnjoj sezoni, koja u avijaciji traje do 26. oktobra, između Beograda i Guangdžoua leteti dva puta nedeljno
Nova direktna linija "Er Srbije" do KineGetty © Chen Jimin/China News Service

Srpska nacionalna avio-kompanija "Er Srbija" najavila je uspostavljanje nove direktne linije između Beograda i kineskog grada Guangdžou, koji će se obavljati od 30. septembra. Time "Er Srbija", posle nepune dve godine od uvođenja redovnih direktnih letova između Beograda i Tjeđina, nastavlja da širi svoje poslovanje u toj azijskoj zemlji.

Kompanija je saopštila da će, u aktuelnoj letnjoj sezoni, koja u avijaciji traje do 26. oktobra, između Beograda i Guangdžoua leteti dva puta nedeljno – iz Beograda za Guangdžou ponedeljkom i petkom u 00.50 sati po lokalnom vremenu, dok će se letovi iz Guangdžoua za Beograd realizovati ponedeljkom i petkom u 22 časa i 10 minuta po tamošnjem lokalnom vremenu.

Tokom predstojeće zimske sezone 2024/2025, srpska nacionalna avio-kompanija će iz Beograda za Guangdžou saobraćati ponedeljkom i petkom u 00.50 sati po lokalnom vremenu, dok će se letovi iz Guangdžoua za Beograd realizovati ponedeljkom i petkom u 23.10 časova po lokalnom vremenu, a karte će biti u prodaji tokom današnjeg dana, dodaje se u saopštenju.

Generalni direktor "Er Srbije" Jirži Marek rekao je da su prvom direktnom linijom između Srbije i Kine 2022. godine ponovo otvorena vrata putnicima iz regiona šireg Balkana, značajno doprinoseći unapređenju saradnje i bilateralnih odnosa dve zemlje, kao i da je "Izjava o produbljivanju i podizanju sveobuhvatnog strateškog partnerstva i izgradnji zajednice Srbije i Kine sa zajedničkom budućnošću u novoj eri" potpisana tokom posete predsednika Kine Si Đinpinga Srbiji dodatna motivacija za nastavak saradnje.

"Dala nam je dodatni vetar u leđa za pokretanje direktnih letova do naše druge destinacije u Kini", istakao je Marek.

Dodao je da srpska avio-kompanija vodi intenzivne razgovore sa velikim kineskim avio-kompanijama o potencijalnoj saradnji, kako bi svojim putnicima mogla da ponudi dobru povezanost sa drugim gradovima u Kini, do brojnih destinacija na Dalekom istoku i u Jugoistočnoj Aziji, kao i Australiji.

Inače, Guangdžou je jedan od najvećih gradova i najvažnijih trgovačkih centara u Kini, koji se zbog svoje pozicije često naziva "kapijom južne Kine".

Guangdžou je moderan i dinamičan grad, bogate kulturne baštine. Stare gradske četvrti i kantonski vrtovi čine ga primamljivim za turiste iz celog sveta.

Među brojnim hramovima posebno se izdvaja istorijski Hram šest banjanovih stabala, koji posetiocima pruža mir i spokoj budističkog svetilišta starog više od 1.500 godina. Guangdžou je poznat i po kulinarskom nasleđu i autentičnoj kantonskoj kuhinji sa brojnim egzotičnim jelima, navodi se u saopštenju.

Guangdžou je važno međunarodno vazdušno čvorište kineske nacionalne inicijative "Jedan pojas, jedan put" i "Vazdušnog puta svile" i ujedno glavni aerodrom u oblasti Velikog zaliva Guangdong-Hongkong-Makao.

image