Ekonomija

Evropa će dugi niz godina imati problem sa inflacijom

Na rast cena u evrozoni najviše utiče rast cena energenata
Evropa će dugi niz godina imati problem sa inflacijomwww.globallookpress.com © www.imago-images.de/IMAGO

Inflacija u evrozoni je možda dostigla vrhunac, ali će opadati tako sporo da bi mogle da prođu godine pre nego što se vrati na cilj Evropske centralne banke od dva odsto, piše Rojters.

Inflacija je u oktobru dostigla 10,6 odsto, nakon čega je prošlog meseca pala na 10 procenata, međutim to je i dalje pet puta više od cilja ECB, napominje agencija.

I pored toga što je nezaposlenost na rekordno niskom nivou, a plate rastu, cene energenata u evrozoni su i dalje visoke, što podstiče ukupni rast cena.

U međuvremenu, recesija za koju se očekivalo da će ublažiti inflatorne pritiske, sada se pokazuje blažom nego što se to ranije mislilo.

Sve to sugeriše da će se inflacija polako povući sa rekordno visokih nivoa u prvim mesecima 2023. godine, pri čemu će i dalje ostati visoka.

"Inflacija će vrhunac najverovatnije dostići sredinom 2023. godine, nakon čega će polako opadati", kaže ekonomista Komercbanke Kristof Vajl za Rojters i dodaje da je u ovom kontekstu cilj ECB da vrati stopu inflacije na nešto manje od dva odsto.

Međutim, prognoze Evropske centralne banke pokazuju da će inflacija u evrozoni pasti ispod dva odsto tek 2025. godine, zaključuje agencija.

image