Ekonomija

Stižu i Englezi: Britanija zainteresovana za srpski litijum

Litijum jeste ključ svake buduće ekonomije jer je "ključan" u sastavu svake e-baterije, naglasio je Ferguson
Stižu i Englezi: Britanija zainteresovana za srpski litijum© Tanjug/VLADIMIR ŠPORČIĆ

Ambasador Velike Britanije i Severne Irske u Srbiji Edvard Ferguson izjavio je da Srbija ima litijum u velikim količinama koji je odličnog kvaliteta i poručio da Britanija želi da bude deo "uspešne srpske priče" sa litijumom.

"Očigledno je da je pred novom srpskom vladom važna odluka i mi smo očigledno vrlo zainteresovani za postizanje sporazuma. Ako srpska vlada odluči da nastavi sa ovim projektom, mi ćemo uraditi šta možemo sa svoje strane da osiguramo uspešnost ovog projekta, koji će pomoći srpskoj ekonomiji da raste i da osigura poziciju Srbije u samom srcu procesa evropske zelene tranzicije", rekao je britanski diplomata za "Novu Ekonomiju".

Odgovarajući na pitanje da li Britanija i Evropa iskazuju interesovanje za srpski litijum i da li pregovaraju sa Vladom Srbije, Ferguson potvrđuje interesovanje, a iskazuje i uverenost da ovaj projekat može doneti najviše ekološke standarde i ekonomski pomoći stanovništvu Loznice i dolini Jadra.

Prema njegovom objašnjenju, Britanija je i sama u procesu otvaranja svog prvog rudnika litijuma u Kornvolu, a projekat je potpomognut od države, finansira ga britansko Ministarstvo finansija, a izvodi kompanija "Korniš litijum PLC" i kako se očekuje biće urađen po najvišim ekološkim standardima.

"Litijum jeste ključ svake buduće ekonomije jer je 'ključan' u sastavu svake e-baterije", naglasio je Ferguson.

Kako je rekao Ferguson, bilo je mnogo priča koje nisu zasnovane na činjenicama, te da je bitno razdvojiti činjenice od fikcije kada se govori o ovako važnim i teškim odlukama.

Prema rečima britanskog diplomate, uvek treba odmeriti koje su prilike, a koji su rizici kada su određeni projekti u pitanju, a svestan je da postoji zabrinutost u vezi sa rizikom po okolinu.

"Svako rudarenje sa sobom nosi ovaj rizik, ali je isto tako moguće i upravljati tim rizicima", kaže ambasador.

Britanija, prema njegovim rečima, "želi da bude deo uspešne srpske ekonomske priče".

Ferguson ocenjuje pozitivno trenutnu ekonomsku situaciju i navodi da je javni dug pod kontrolom, da BDP raste kao i strane direktne investicije, ali i da Britanija želi da učini više za bolju budućnost, naročito za mlade ljude u ovom regionu, koji odlaze u inostranstvo u velikom broju.

Prema njegovim rečima, najviše su zainteresovani za zajedničke projekte u regionu, ali i za pojedinačne projekte zelene tranzicije.

image