A sankcije? SAD duplirale uvoz iz Rusije

Evropska unija i Indija i dalje su veliki kupci ruskih energenata, iako EU sledi američku politiku u uvođenju sankcija Rusiji i stavljanju zabrana na njene energente

Sjedinjene Američke Države nastavile su da uvoze robu i sirovine iz Rusije, uprkos sankcijama koje su, zajedno sa Evropskom unijom, uveli ovoj zemlji zbog pokretanja vojne operacije u Ukrajini, a poslednjih meseci uvoz ruskih proizvoda je čak i porastao.

U oktobru je vrednost američkog uvoza iz Ruske federacije više nego dupliran u odnosu na mesec ranije, pokazuju podaci o trgovini američkog Biroa za statistiku.

Podaci o trgovinskom deficitu između Rusije i Amerike pokazuju da je u septembru SAD uvezla robu u vrednosti od 332,1 milion dolara, dok je u oktobru vrednost uvezenih ruskih dobara bila 732 miliona , odnosno veća za oko 400 miliona dolara.

Za oktobar još uvek nema dostupnih podataka o tome šta je SAD najviše uvozila iz Rusije, ali se navodi da je za septembar poznato da je najviše uvoženo rusko đubrivo, čak i više nego u februaru.

Značajan deo uvezene robe činili su gvožđe i čelik, kao i obojeni metali.

Ukazuje se da je, međutim, obim trgovinske razmene i dalje mnogo niži od onog januarskog, na primer, kada je vrednost uvezenog iz Rusije u SAD bila 1.2 milijarde dolara.

Administracija američkog predsednika Džozefa Bajdena ograničila je trgovinu za nekoliko kategorija proizvoda, od kojih su najznačajniji nafta, gas, proizvodi od uglja, ali i morski plodovi, alkohol i neindustrijski dijamanti.

Ističe se i da su SAD pokušale da svoj bojkot ruskih energenata prošire i na druge nacije, ali da u tome nije bilo većeg uspeha.

Evropska unija i Indija i dalje su veliki kupci ruskih energenata, iako EU sledi američku politiku u uvođenju sankcija Rusiji i stavljanju zabrana na njene energente.