Ekonomija

Prihodi Rusije od nafte i gasa u prvoj polovini 2024. porasli za 68,5 odsto na 59,8 milijarde evra

Kako se navodi, rast prihoda od pomenutih energenata je pre svega posledica rasta cena ruske nafte u odnosu na prethodnu godinu
Prihodi Rusije od nafte i gasa u prvoj polovini 2024. porasli za 68,5 odsto na 59,8 milijarde evrawww.globallookpress.com © IMAGO

Prihodi ruskog budžeta od nafte i gasa su u šestomesečnom periodu od januara do juna porasli za 68,5 odsto međugodišnje na 5,7 biliona rubalja, odnosno na oko 59,8 milijardi evra, objavilo je Ministarstvo finansija Rusije.

Kako se navodi, rast prihoda od pomenutih energenata je pre svega posledica rasta cena ruske nafte u odnosu na prethodnu godinu, prenosi TASS.

Budžetski prihodi Rusije koji ne potiču od nafte i gasa su u prvih šest meseci 2024. porasli za 26,6 odsto međugodišnje na 11,4 biliona rubalja, odnosno na približno 119,7 milijardi evra.

"Porezi na promet, uključujući PDV, porasli su u periodu od januara do juna za 17,6 odsto, premašivši planirani nivo, što stvara stabilnu osnovu za dalje ubrzanje rasta prihoda", dodaje se u saopštenju ministarstva.

image