Ekonomija

Nova ministarka finansija: Britanske finansije u najgorem stanju od Drugog svetskog rata

Politika konzervativaca je britanski budžet koštala 58 milijardi funti (74 milijarde dolara) u vidu izgubljenih poreskih prihoda samo u 2023. godini, ocenila je Rejčel Rivs
Nova ministarka finansija: Britanske finansije u najgorem stanju od Drugog svetskog rataGetty © Chip Somodevilla

Nova britanska laburistička vlada zatekla je najgoru finansijsku situaciju u zemlji od Drugog svetskog rata, rekla je novoimenovana ministarka finansija Rejčel Rivs.

Rivsova je preuzela finansije nakon što su laburisti na prošlonedeljnim opštim izborima osvojili 412 od 650 mesta u Donjem domu, okončavši tako 14 godina vladavine Konzervativne partije.

"U više navrata sam upozoravala da će onaj ko pobedi na opštim izborima naslediti najgori splet okolnosti od Drugog svetskog rata", rekla je Rivsova tokom govora u Ministarstvu finansija u ponedeljak.

Ona je dodala da se nova vlada suočava "s nasleđem 14 godina haosa i ekonomske neodgovornosti", i optužila svoje torijevske prethodnike da su delali iz "sopstvenog političkog interesa" kao deo "vlade koja je stavila partiju na prvo, a državu na drugo mesto".

"Nova analiza trezora koju sam zatražila tokom vikenda pokazuje da bi, da je ekonomija Velike Britanije rasla po prosečnoj stopi drugih ekonomija OECD-a (Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj) u poslednjih 13 godina, naša privreda bila vrednija za više od 140 milijardi funti (179 milijardi dolara)", rekao je Rivs.

Ona je ocenila da je politika torijevaca zapravo koštala britanski budžet 58 milijardi funti (74 milijarde dolara) u vidu izgubljenih poreskih prihoda samo u 2023.

"To je novac koji je mogao da revitalizuje naše škole, naše bolnice i druge javne službe", rekla je nova ministarka i dodala da "rast zahteva teške izbore – izbore kojih su se prethodne vlade klonile".

Rivsova je obećala da će okončati "političku stidljivost" u britanskom "zastarelom sistemu planiranja" i obećala reforme, a da neće povećati izdatke za državno osiguranje niti povećavati osnovne ili uvoditi dodatne stope poreza na dohodak ili PDV".

Prema "Gardijanu", deficit u Velikoj Britaniji je dostigao najviši nivo od 1960-ih nakon više od decenije vladavine konzervativaca, dok je zemlja bila teško pogođena "šokovima uključujući bregzit, pandemiju kovida i krizu rasta troškova života".

Međunarodni monetarni fond je početkom jula prognozirao da će britanski BDP ove godine porasti za 0,5 odsto.

image