Ekonomija

Niko neće "audi" na baterije: "Folksvagen" razmatra zatvaranje fabrike zbog slabe prodaje

Kompanija je saopštila da će pronalaženje alternativne funkcije za fabriku u Briselu ili njeno potpuno zatvaranje, kao i drugi neplanirani izdaci, ove godine prouzrokovati troškove od 2,6 milijardi evra
Niko neće "audi" na baterije: "Folksvagen" razmatra zatvaranje fabrike zbog slabe prodajeGetty © Julian Stratenschulte/dpa

Nemački proizvođač automobila "Folksvagen" objavio je da razmatra zatvaranje fabrike luksuznog električnog modela "audija" u Briselu zbog slabe potražnje za vrhunskim električnim automobilima. Briselska fabrika u kojoj je prošle godine proizvedeno oko 50.000 automobila ima problema sa "dugogodišnjim strukturalnim izazovima", zbog visokih logističkih troškova.

Kompanija je saopštila da će pronalaženje alternativne funkcije za fabriku u Briselu ili njeno potpuno zatvaranje, kao i drugi neplanirani izdaci, ove godine prouzrokovati troškove od 2,6 milijardi evra, prenosi Rojters.

Ako se najcrnje prognoze obistine, "Folksvagen" će, prvi put od 1988. godine, biti prinuđen da zatvori neku od svojih fabrika.

Nemačka kompanija je zbog ovih poteškoća snizila i svoju procenu operativne dobiti i sada smatra da će se ona kretati u rasponu između 6,5 i 7 odsto, dok je ranije očekivala rezultat između 7 i 7,5 odsto.

Akcije "Folksvagena" su posle ovih vesti na berzama zabeležile pad od 1,7 odsto.

image