"Blumberg": Nemačka industrija trajno poremećena, teško se oporavlja

Nema povratka ekonomije ove zemlje na standarde pre korone i energetske krize

Nemačka industrija ne može u potpunosti da se oporavi od pada koji proživljava poslednjih godina, pokazuje istraživanje "Blumberg ekonomista" (BE).

Ekonomija ove države je pretrpela udarce u vidu uticaja pandemije i energetske krize, a iako se očekivalo da se privreda "budi", najnovija analiza pokazuje da će taj oporavak biti mnogo sporiji i da će se polovina od procenjenih 7 odsto pada u industrijskim aktivnostima i dalje održati.

"Može se očekivati ciklični industrijski oporavak kako monetarna politika popušta i tražnja se vraća. Ali neće biti povratka na norme pre 2019. godine, jer čini se da je sektor trajno pogođen", kaže Martin Ademer, ekonomista BE iz Frankfurta.

Analiza "Blumberg ekonomista" pokazuje da je godišnja stopa rasta potencijalne bruto dodatne vrednosti u proizvodnom sektoru pala na 0,5 odsto prošle godine sa 1,5 odsto u 2019. Procenjuje se da će ovo usporavanje dovesti do 3,5 odsto manjka u proizvodnom kapacitetu u poređenju sa procenjenim trendovima od 2015 do 2019.

"Bundesbanka" predviđa povećanje od 0,3 odsto ove godine, najavljujući da se ekonomski oporavak "nastavlja". Ali oporavak proizvodnog sektora je i dalje spor, a nedavni podaci su otkrili pad industrijske proizvodnje i fabričkih porudžbina, ne uspevajući da ublaže zabrinutost.