Prošle godine 9,5 odsto građana Evropske unije svakog drugog dana nije moglo da sebi priušti obrok koji sadrži meso, ribu ili vegetarijanski ekvivalent, što je za 1,2 odsto više u odnosu na 2022. godinu, objavio je "Evrostat".
Kako pokazuje istraživanje, u prošloj godini je udeo građana Evropske unije koji su od riziku od siromaštva iznosio 22,3 odsto, što je 2,6 odsto više u poređenju sa 2022. godinom.
Najveći udeo građana koji sebi ne mogu da priušte adekvatan obrok je zabeležen u Slovačkoj i iznosi 45,7 odsto, slede Mađarska sa 44,9 odsto i Bugarska 40,2 odsto.
Nasuprot tome, najniži udeo pomenutih građana je registrovan u Irskoj i to 4,2 odsto, zatim na Kipru pet odsto i u Portugaliji 5,9 odsto.
Mogućnost da se svakog drugog dana priušti obrok sa mesom, ribom ili vegetarijanskom opcijom je jedna od stavki koje "Evrostat" analizira da bi doneo zaključak o stopi materijalne i socijalne uskraćenosti u Evropskoj uniji.