Mina Karadžić u Kragujevcu: Izložba o ćerki Vuka Karadžića, prijateljici braće Grim i Rankea

Mina Karadžić je bila svestrana ličnost koja je pre svega pomagala svome ocu Vuku, naša prva slikarka i prevodilac srpske narodne umotvorine na nemački

Izložba o Mini Karadžić, ćerki Vuka Stefanović Karadžića, čiji je autor Svetlana Matić, otvorena je u Narodnoj biblioteci "Vuk Karadžić" u Kragujevcu.

Direktorka biblioteke Anđela Ognjanović pohvaljuje trud i predani rad profesorke Matić na tome da Minin lik i delo otrgne od zaborava, ističući da je takav rad rezultirao sa više projekata i akcija koje su imale veliki značaj za srpsku dijasporu u Beču.

Matić je istakla da je društvo "Vilhelmina Mina Karadžić", na čijem je čelu, do sada postavilo spomen-ploču u Beču, osnovalo biblioteku koja nosi Minino ime, ustanovilo nagradu "Mina Karadžić", kao i to da je sledeći projekat društva izložba o Milici Stojadinović Srpkinji. Njena knjiga "Pevam danju, pevam noću - Pisma Mini Karadžić" je osnova ove izložbe u Kragujevcu.

"Mina je svestrana ličnost koja je pre svega pomagala svome ocu Vuku, vodila korespodenciju sa više od 300 osoba, bila naša prva slikarka, uz Katarinu Ivanović, i prevodila srpske narodne umotvorine na nemački. Bila je važna figura u kulturnoj sceni Beča, a među prijatelje ubrajala je braću Grim, Leopolda Rankea i druge velikane tog doba" rekla je Matićeva.

Simbolika postavke o Mini Karadžić u Kragujevcu je utoliko veća ako se zna da je Vuk svoj rad na sakupljanju srpske kulture baštine započeo baš u Šumadiji.