Kultura

Predstava "12" Nikite Mihalkova gostuje u Beogradu

Zbog kompleksnih scenskih segmenata u Beogradu biće urađen novi scenski dekor
Predstava "12" Nikite Mihalkova gostuje u Beograduwww.globallookpress.com © © Komsomolskaya Pravda

Predstava "12" ruskog reditelja Nikite Mihalkova, koju je režirao prema istoimenom filmu gostovaće u Narodnom pozorištu u Beogradu 26. i 27. oktobra na velikoj sceni ove kuće kulture.

Reč je o produkciji Theatre and Cinema Center under Nikita Mikhalkov direction. 

Ovu vest upravo su potvrdili za "Politiku" iz uprave nacionalnog teatra gde tehnička ekipa uveliko istrajava na neophodnim, zahtevnim pripremama za ovo gostovanje, budući da će zbog kompleksnih scenskih segmenata u Beogradu biti urađen novi scenski dekor.

Premijera predstave "12" izvedena je 2021. na sceni Boljšoj teatra u Moskvi, reprizno izdanje u tamošnjoj Koncertnoj dvorani, sa više od hiljadu mesta. 

Nikita Sergejevič Mihalkov, autor nagrađivanih filmova "Blizu raja", "Varljivo sunce", 1-2, "Urga", "Sibirski berberin", rođen je u uglednoj umetničkoj porodici. Njegov pradeda bio je carski upravnik Jaroslavlja, čija majka je bila princeza iz porodice Galicin. Nikitin otac Sergej Mihalkov najpoznatiji je kao pisac dečije literature. 

Reditelj Nikita Mihalkov 2007. režira film "12" zasnovan na čuvenom američkom ostvarenju "12 gnevnih ljudi" (1957) Sidnija Lameta.

Već 2008. za ovo delo Mihalkov je dobio nagradu publike na festivalu u Karlovim Varima, iste godine bio je nominovan za nagradu "Oskar" u kategoriji film godine van engleskog govornog područja.

U svojoj predstavi "12" Mihalkov otvara moralna pitanja: kako živeti sa drugima. Na sceni publika ima mogućnost da prati igru 12 glumaca koji pokazuju kako je Mihalkov spojio pozorišna, filmska i video-sredstva u ovoj predstavi.

image