Kultura

Premijera u Veneciji: Novi film Mladena Kovačevića "Mogućnost raja"

Kovačević je istakao da "filmsko okruženje namerno podseća na brdovito ostrvo sa Rajskim vrtom na svom vrhu" i da to rajsko okruženje priziva kolonijalne prizore – samo što je stara potraga za Bogom, zlatom i slavom, sada postala potraga za srećom
Premijera u Veneciji: Novi film Mladena Kovačevića "Mogućnost raja"© Filmska produkcija "Horopter"

Novi film reditelja i scenariste Mladena Kovačevića "Mogućnost raja" biće premijerno prikazan na Filmskom festivalu u Veneciji, koji će biti održan od 28. avgusta do 7. septembra, najavili su danas producenti.

Kovačevićev film, snimljen na ostrvu u Indoneziji u srpsko-švedskoj produkciji, biće prikazan u Veneciji u selekciji "Dani autora" (Giornate degli Autori), navedeno je u saopštenju.

"Ovo je film o tenziji između životnih mogućnosti koje se vrte oko pitanja kakav život bi trebalo živeti, gde nas svaka odluka vodi ka drugačijoj verziji nas samih. I dok zemaljski raj nije ništa više od ideala mašte, neumorna potraga čovečanstva za srećom ne prestaje", navodi se u saopštenju.

Kovačević je istakao da "filmsko okruženje namerno podseća na brdovito ostrvo sa Rajskim vrtom na svom vrhu".

"Ukrašeno palmama i naseljeno strancima, to rajsko okruženje priziva kolonijalne prizore – samo što je stara potraga za Bogom, zlatom i slavom, sada postala potraga za srećom. Ovo je mesto gde su protagonisti filma došli u potrazi za boljim životom, izvan sebi bliskih društava i ideologija, daleko od svega što su ikada poznavali", rekao je reditelj.

Kako je navedeno, na neimenovanom rajskom ostrvu, između ostalih, deca žive na vrhu čekaju da kiša prestane, bivša izvršna direktorka reklamne agencije sklapa ugovor o kupovini zemljišta za svoju novu vilu, preduzetnik se bori sa prirodom dok gradi odmaralište u džungli, a veterinar čisti dvorišta stranaca od zmija.

Na filmu su radili montažerka Jelena Maksimović, snimatelj Marko Milovanović, kompozitorka Rebeka Karijord, dizajner zvuka Jakov Munižaba i drugi, a producenti su Kovačević i Iva Plemić Divjak, dok je koproducentkinja Elin Lileman Erikson.

image