Kultura

Počeo Festival evropskog filma Palić

Palićki festival je praznik filmske umetnosti i decenijama unazad među najvažnijim kulturnim događajima u Srbiji i regionu, istakla je Maja Gojković
Počeo Festival evropskog filma Palić© FOTO TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/ bg

Festival evropskog filma Palić otvoren je sinoć uručenjem nagrada "Aleksandar Lifka" za doprinos evropskoj kinematografiji glumici Anici Dobri, reditelju Ademiru Kenoviću i direktoru fotografije Fedonu Papamihaelu, dok je takmičarski program otvoren projekcijom filma "Sva lica dobrote" reditelja Jorgosa Lantimosa.

Anica Dobra je dočekana višeminutnim aplauzom posetilaca, a "Lifku" u kategoriji domaćih stvaralaca uručio joj je direktor festivala Radoslav Zelenović, koji je rekao da je tom nagradom "svrstana u red onih koji su ostavili dubok trag u našoj kinematografiji".

Reditelju Ademiru Kenoviću pripala je regionalna "Lifka", a programski direktor festivala Miroslav Mogorović je naveo da uručuje "važnu nagradu prijatelju i kolegi i nekome ko je definisao kinematografiju ne samo u bivšoj Jugoslaviji već i u regionu".

Mogorović je uručio "Lifku" i direktoru fotografije Fedonu Papamihailu i istakao da posetioci danas imaju priliku da pogledaju njegov rediteljski film "Svetlost bledi".

Predsednica Pokrajinske vlade Maja Gojković istakla je da je Palić manifestacija koja predstavlja praznik filmske umetnosti i koja je decenijama unazad među najvažnijim kulturnim događajima u Srbiji i regionu.

"Festival evropskog filma je mesto na kome se susreću savremena evropska kinematografija i tradicija autorskog i umetničkog filma. Iz godine u godinu dobija na kvalitetu i ugledu i iznova dokazuje zašto je jedan od zvanično najuzbudljivijih umetničkih festivala u Evropi", rekla je Gojkovićeva.

Što se filmskog programa tiče, festival je otvorilo ostvarenje "Sva lica dobrote" koji prati čoveka bez mnogo izbora i koji pokušava da preuzme kontrolu nad svojim životom, policajca uznemirenog što se njegova nestala žena vratila kao potpuno drugačija osoba i ženu odlučnu da pronađe nekog posebnog sa neobičnim veštinama. U glavnim ulogama su Ema Stoun, Vilem Dafo, Džesi Plemons, Margaret Kvoli i Hong Čau.

Glavnu takmičarsku selekciju 31. Festivala evropskog filma Palić čine i filmovi "Svetlost bledi" reditelja Papamihaela, "Čovek magnet" Gusta van der Bergea, "Kalmanov dan" Sabolča Hajdua, "Poslednji od Jevreja" Noea Debrea i "Kad svane dan" Runara Runarsona.

Tu su i "Proslava" Brune Ankovića, "Andreina ljubav" Manuela Martina Kuenke, "Sinovi" Gustava Melera, "78 dana" Emilije Gašić, "Devojka sa iglom" Magnusa fon Horna i van konkurencije "Drugi čin" Kventina Dipijoa.

U takmičarskoj selekciji programa "Paralele i sudari" biće prikazani filmovi "Svetla" Beate Parkanove, "Zauvek - zauvek" Ane Burjačkove, "Kjuka: pred kraj leta" Kostasa Karamuntanisa, "Suočen sa gravitacijom", "Bosanski lonac" Pave Marinkovića i "Pet i po ljubavnih priča u stanu u Vilnjnusu, Litvanija" Tomasa Vengrisa.

Tu su i "Rana oklevanja" Selmana Nadžara, "Osam prizora na jezeru Biva" reditelja Marka Rata, "Osmeh sudbine" Andžeja Jakimovskog i "Panoptikon" Džordža Siharulidzea.

Na festivalu do 26. jula biće prikazani i filmovi u okviru selekcija "Mladi duh Evrope", "Galicija u fokusu", "Novi mađarski film", "Novi evropski dokumentarci", "Eco dox" i drugi.

image