Kultura

Izložba dokumenata vezanih za Veliki rat: Kultura sećanja neophodna na putu u budućnost

Posle gostovanja u dvadeset i jednom gradu u Srbiji, izložba će se "preseliti" u Republiku Srpsku
Izložba dokumenata vezanih za Veliki rat: Kultura sećanja neophodna na putu u budućnost© FOTO TANJUG/ RADE PRELIĆ/ nr

Izložba arhivskih dokumenta povodom 110 godina od početka Prvog svetskog rata otvorena je u Državnom arhivu Srbije, a prisustvovali su premijer Miloš Vučević i ministar kulture Nikola Selakovića.

Izloženi su i Ultimatum Austrougarske Srbiji 23. jula, Odgovor srpske vlade na ultimatum 25. jula i Telegram austrougarske objave rata Srbiji 28. jula 1914. godine.

Vučević je, nakon obilaska izložbe, rekao da je kultura sećanja neizostavni deo ako odlučite da idete u izvesnu budućnost i da istovremeno učite da razumete sadašnjost.

"Arhiv je čuvar DNK zapisa jednog naroda i njegove države", rekao je Vučević, te dodao da sve što je činjeno jeste deo našeg identiteta, istorije, uspona i padova, izazova.

Kako je naveo, impresionira ga da su sačuvani ovi dokumenti, od originalnog ultimatuma i koncepta odgovora, i da danas mogu da budu izloženi.

Ministar kulture Nikola Selaković naveo je da je izložba otvorena simbolično na dan kada je Austrougarska uputila Srbiji Ultimatum, a trajaće do nedelje, 28. jula, dana kada je Austrougarska telegramom objavila rat Srbiji.

Izložba će se održati u svim gradovima u Srbiji koji imaju arhiv - u 21 gradu i u četiri grada u Republici Srpskoj.

Nakon obilaska i govora ministra i premijera, direktor Državnog arhiva Srbije Miroslav Perišić poklonio je Vučeviću kopiju telegrama kojim je Srbiji objavljen rat.

image