Kultura

Objavljen program 81. Venecijanskog festivala: Novi Almodovarov film i nastavak "Džokera"

Festival će otvoriti, van konkurencije, "Bitlđus bitlđus" Tima Bartona, nastavak njegove kultne horor komedije "Bitlđus" iz 1988. godine
Objavljen program 81. Venecijanskog festivala: Novi Almodovarov film i nastavak "Džokera"Getty © Photo by Pascal Le Segretain/Getty Image

Predstojeće 81. izdanje Filmskog festivala u Veneciji – gde će se preplesti brojne zvezde i nova imena filmske umetnosti koja su se oprobala u širokom spektru žanrova – spremno je da ojača status događaja kao glavne destinacije za studije i striming kompanije koje će s poznate Mostre lansirati kampanje za Oskara, ali i najbolja bioskopska ostvarenja, piše "Varajeti".

U bogatom programu festivala koji se održava od 28. avgusta do 7. septembra američki list ističe nastavak "Džokera", filma koji je 2019. osvojio Zlatnog lava. Glavne uloge tumače Hoakin Feniks i Ledi Gaga.

Umetnički direktor Venecijanskog festivala Alberto Barbera istakao je, na konferenciji za novinare na kojoj je objavljen spisak učesnika, da se sa "Džokerom 2" Tod Filips potvrdio kao "jedan od najoriginalnijih reditelja savremenog američkog filma".

U trci za glavnu nagradu, Zlatnog lava, nalazi se i film "Kvir" reditelja Luke Gvadanjina, adaptacija dela Vilijama Barouza, u kojoj Danijel Krejg igra piščevog alter ega, a tu je i prvi film na engleskom španskog reditelja Pedra Almodovara "Rum nekst dor" sa Džulijanom Mur i Tildom Svinton.

Kako je najavljeno, među učesnicima su i drama "Brutalist" Brejdija Korbeta  o jevrejskom arhitekti Laslu Totu, koji je preživeo Holokaust, a igra ga Ejdrijen Brodi i "Order" Džastina Karcela, sa Džadom Louom i Nikolasom Holtom, o beloj suprematskoj organizaciji iz osamdesetih godina.

Među iščekivanim filmovima nalazi se i "Kil džoki" Luisa Ortege, o talentovanom džokeju navučenom na drogu, koji pada pod uticaj kriminalaca.

Takmiče se, između ostalih, i biografski film ("Marija") o operskoj pevačici Mariji Kalas, reditelja Pabla Laraina, sa Anđelinom Džoli u naslovnoj ulozi, i erotski triler "Bebigrl" holandske rediteljke Haline Reijn sa Nikol Kidman i Antonijom Banderasom u glavnim rolama.

Alfonso Kuaron vraća se na Filmski festival u Veneciji svojom novom serijom "Disklejmer" s Kejt Blančet i Kevinom Klajnom, o istraživačkoj novinarki koja postaje predmet istraživanja mračnih tajni iz prošlosti.

U Veneciju dolazi, između ostalih, akciona komedija Džona Votsa  "Volfs" u kojoj igra dobitni par Džordž Kluni i Bred Pit.

Kako je najavljeno, festival će otvoriti van konkurencije "Bitlđus bitlđus" reditelja Tima Bartona, nastavak njegove kultne horor komedije "Bitlđus" (1988), a u novom filmu igraju Vinona Rajder, Ketrin O’Hara, Džastin Tero, Monika Beluči i drugi.

image