Beogradska premijera nagrađivanog filma "78 dana" 28. avgusta u "MTS dvorani"

Karte za zakazanu projekciju mogu se već sada kupiti na blagajni "MTS dvorane", ili onlajn putem sajta ovog bioskopa

Nakon trijumfa na Festivalu evropskog filma na Paliću, gde je ovenčan Zlatnim tornjem za najbolji film, i nagrade sa Kipra iz Insbruka i sa Tofifesta u Poljskoj, debitantski dugometražni film rediteljke Emilije Gašić, "78 dana", naći će se u domaćim bioskopima od 29. avgusta. Premijerno prikazivanje zakazano je za 28. avgust u "MTS dvorani", saopštili su distributeri.

Karte za zakazanu projekciju mogu se već sada kupiti na blagajni "MTS dvorane" ili onlajn putem sajta ovog bioskopa.

Film, smešten u period bombardovanja 1999. godine u jednom malom mestu u Srbiji, ujedinio je u jednom kadru iskusne glumce Gorana Bogdana, Jelenu Đokić i Pavla Čemerikića i četiri mlade glumice Viktoriju Vasiljević, Tamaru Gajović, Milicu Gicić i Mašu Ćirović.

Nakon očevog odlaska u vojsku, sestre Sonja (17) i Dragana (15) započinju video-dnevnik na kućnoj kameri, snimajući, dok dani prolaze mirnu prirodu oko sebe, drhtavo noćno nebo tokom vazdušnih napada i zadirkivanje svoje sedmogodišnje sestre Tijane.

Stvari počinju da se menjaju kada misteriozni dečak i njegova stidljiva, mlađa sestra stignu iz Beograda i usele se u komšijsku kuću. Ubrzo, nova prijateljstva, prvi poljupci i prva razočaranja, zamenjuju strah od bombi.

Rediteljka Emilija Gašić podelila je svoje utiske nakon domaće festivalske premijere na Paliću i dve osvojene nagrade na ovom festivalu (Zlatni toranj za najbolji film i Gorki list nagrada publike).

"Bilo je jako lepo jer je naša publika stvarno osetila film. Bilo je i smeha i suza i nisam zamišljala da će biti ovako dirljivo", rekla je Gašićeva.

Ona je dodala da je snimanje trajalo 20 dana.

"Snimali smo u junu 2022. Imali smo probe od mesec dana. Ekipa je bila mala I bila je divna porodična atmosfera. Možda su najveći utisak ostavile grupne scene. Snimanje rođendana i pravljenje palačinki. Tu je bila baš lepa atmosfera, slušali smo muziku iz tog vremena i sve je snimano kroz igru", rekla je Gašićeva.

Film "78 dana" imao je svetsku premijeru na međunarodnom festivalu u Roterdamu (IFFR) u programu "Svetla budućnost".

Prikazan je u takmičarskim programima na festivalu OFF Kamera u Krakovu, IndieLisboa u Lisabonu i Festival De Cine Al Este u Limi u Peruu.

Nagrađen je na filmskim festivalima na Kipru ("Sajprus film dejs") i u Insbruku, u Austriji (IFFI), Tofifesta u Poljskoj.

Film "78 dana" nastao je u koprodukciji srpske kuće "Set seil films" i banjalučke produkcije "Neoart" uz podršku Filmskog centra Srbije i Audiovizuelnog centra Republike Srpske.