Kultura

Žarku Lauševiću posthumno dodeljena nagrada "Srce Sarajeva"

Glumcu je priznanje dodeljeno za ulogu Živojina Mišića u seriji "Vreme smrti"
Žarku Lauševiću posthumno dodeljena nagrada "Srce Sarajeva"© A. H./ATAImages

Glumcu Žarku Lauševiću posthumno je dodeljena nagrada "Srce Sarajeva" za najboljeg glumca u televizijskim serijama,na 30. Sarajevskom filmskom festivalu. Lauševiću je priznanje dodeljeno za ulogu Živojina Mišića u seriji "Vreme smrti".

Nagrade "Srce Sarajeva" za televizijske serije dodeljene su u dve kategorije - za dramske serije i za komedije.

Sedam nagrada osvojila je TV serija "Znam kako dišeš" Jasmile Žbanić i Damira Ibrahimovića: za najbolju dramsku seriju, najbolju glavnu glumicu (Jasna Đuričić), epizodnu glumicu (Jelena Kordić Kuret), epizodnog glumca (Mirvad Kurić), zvezdu u usponu (Lazar Dragojević), scenario (Jasmila Žbanić i Elma Tataragić) i režiju (Nermin Hamzagić).

"Srce Sarajeva" za najbolju komediju osvojila je serija "Princ iz Eleja" Elme Tataragić, Dušana Vranića, Enesa Zlatara i Amre Bakšić Čamo. Ova je serija u kategoriji komedija osvojila i "Srce Sarajeva" za najboljeg glavnog glumca (Alen Muratović) i za scenario (Elma Tataragić, Dušan Vranić, Enes Zlatar).

"Radio Mileva", serija Nebojše Garića, osvojila je tri "Srca Sarajeva" u kategoriji komedije - za najbolju glavnu glumicu (Olga Odanović), zvezdu u usponu (Kris Gavrić) i režiju (Elmir Jukić).

Za nagrade "Srce Sarajeva" za TV serije 30. Sarajevo Film Festivala glasao je strukovni žiri sastavljen od više od 500 filmskih profesionalaca iz regiona, a ove godine bilo je nominovano osam serija u 14 kategorija, saopštili su organizatori.

Na ceremoniji dodele nagrada uručena su i počasna priznanja Kristofu Papuseku i Filipeu Boberu.

Američkom reditelju, scenaristi i producentu Aleksendru Pejnu uručena je nagrada "Srce Sarajeva" za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti.

image