Izložba "Portret na ikoni 2024" od 27. avgusta u Galeriji Kolarčeve zadužbine

Godišnja izložba sakralne umetnosti, na kojoj izlažu autori selektovani od strane uglednog žirija od 2024. dobila je međunarodni karakter

Međunarodna, kolektivna, žirirana izložba "Portret na ikoni 2024" biće svečano otvorena 27. avgusta 2024. u 19.30 u Galeriji Kolarčeve zadužbine u Beogradu.

Tokom trajanja izložbe, do 7. septembra, publici će biti predstavljena 73 rada od 60 autora iz zemlje i inostranstva, žirirana po najvišim kriterijumima.

U organizaciji Kulturnog centra Kaleidoskop i po pozivu Umetničkog saveta uz umetnike iz Srbije i regiona, a uz blagoslov Njegove svetosti Patrijarha srpskog gospodina Porfirija, izlagaće umetnici iz Rumunije, a u Galeriji Kolarčeve zadužbine tokom trajanja izložbe biće održane radionice sa gostima iz inostranstva.

Uz presek najboljeg sakralnog stvaralaštva domaćih autora u protekloj godini publika će moći da vidi selekciju radova četiri eminentna umetnika iz Rumunije: Mihai Komana, Andreja Musata, Kristine Raileanu i Tome Čituka.

Tokom trajanja izložbe Galerija Kolarca biće i mesto direktnog susreta umetnika i zainteresovane javnosti.

Radionice na na kojima će umetnici iz Rumunije, profesori Akademije u Bukureštu zajedno sa profesorima beogradskih akademija uživo slikati ikone i uz razmenu sa prisutnim umetnicima iz Srbije prenositi svoja znanja biće održane 28. i 29. avgusta od 16-20 časova.

Radionice su otvorene za javnost, tako da će i posetioci Galerije imati jedinstvenu priliku da na licu mesta dožive proces stvaranja sakralnih dela.

Umetnički savet je ove godine radio u sastavu: dr Todor Mitrović, redovni profesor na Akademiji SPC za umetnosti i konzervaciju; dr Miljana Matić, istoričarka umetnosti, naučna saradnica Muzeja SPC; dr Goran Jović, redovni profesor na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu; dr Đorđe Stanojević, redovni profesor na Fakultetu savremenih umetnosti u Beogradu i Vera Vitorović, istoričarka umetnosti, dugogodišnji kustos Galerije Stara Kapetanija u Zemunu.

Na konkurs se prijavilo skoro 100 ikonopisaca

Na ovogodišnji Konkurs za izlaganje pristiglo je 133 rada od 98 autora iz Srbije i regiona. Izložba je i u prethodnim izdanjima okupila brojne ikonopisce, koji svoje različite ikonopisačke poetike artikulišu kroz fokus na portret na ikonama svetih.

Izložba je prethodnih godina privukla veliku pažnju javnosti zbog brižljivo odabranih radova i najviših kriterijuma za učešće i izlaganje autora i pozicionirala se na vrhu kao jedan od najprestižnijih kulturnih događaja u zemlji i regionu, postavljajući standarde u savremenom sakralnom stvaralaštvu.

Značaj izložbe ogleda se u činjenici da je crkvena umetnost priznati deo savremene umetnosti, kao i vaseljenskom značaju Ikone u pravoslavnom svetu.

Vizantijske umetničke koncepcije neodvojiv su deo srpske kulture i sasvim prisan, neodvojiv deo njenog bića.

Stoga je veoma važno da Beograd neguje kontinuitet održavanja ove, među umetnicima visoko pozicionirane izložbe, kroz težnju da se sistematizuje i predstavi javnosti savremena ikona.